Nikon D90 – názor Thoma Hogana

Zveřejněno 7. 9. 2008 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon D90Stále přemýšlím, zda mojí novou zrcadlovkou bude Nikon D90, nebo zda se nakonec rozhodnu pro Nikon D300. Při neustálém přemítání jsem narazil na stránky Thoma Hogana, který sepsal své pocity z nově ohlášené D90ky. Uveřejňuji překlad tohoto textu, třeba pomůže i vám v nelehkém rozhodování :-)

27.8.2008
Nikon dnes oficiálně představil nástupce modelu D80, kterým se podle očekávání stal model D90. Tento model jsem již předvídal koncem loňského roku a dal jsem k němu přesné detaily. Od té doby kolují internetem, často bez udání zdroje. Ne že by mi na tom nějak záleželo z pohledu mého ega, ale velký problém internetu je autorství. Bez znalosti zdroje lze stěží informace ověřit. Zvláště v případě, kdy webové stránky věnované neoficiálním informacím citují samy sebe.

Nikon D90

Většina lidí bude chtít vědět, co je u D90 nového. Zde je to tedy jednoduše sepsané: vezměte tělo D80 (přesně), nahraďte jeho staré LCD novým tří palcovým displejem s rozlišením 920K pixelů (stejný displej má D300, D700 i D3). Dále přidejte dvě tlačítka (INFO a LIVE VIEW) a nakonec doplňte mikrofon, reproduktor a také konektor pro připojení GPS jednotky. Toto jsou jediné viditelné rozdíly mezi těmito dvěma modely.

Nyní k vnitřku: vyměňte senzor za CMOS 12MPx z D300 (což s sebou přináší nové možnosti jako Picture Control, vysoké ISO, čištění seznoru a další), vylepšete měření tak, aby používalo nejnovější systém rozpoznávání fotografované scény, potom přidejte možnost natáčení HD videa přes LiveView s 24fps a s rozlišením 720p. Samozřejmě jsou zde další doplňková menu a drobnosti (Auto D-Lighting například) lehce vylepšete technickou specifikaci (4.5fps v kontinuálním režimu) a máte to. Vše co fungovalo, zůstalo zachováno a většina toho, po čem lidé volali, byla přidána.

Kromě videa nebylo přidáno nic neočekávaného, nebo alespoň vzdáleně výjimečného. Jednoduše se jedná o solidní osvěžení důležitého modelu digitální zrcadlovky. Prodejní cena D90 v kitu s 18-105VR byla stanovena na 1299USD. Jedna drobnost: GPS jednotka od Nikonu GP-1, kterou lze k D90 dokoupit, obsahuje i deseti pinový adaptér, takže je možné ji použít i s modely D300, D3 a D700.

Osobně jsem rád, že D80 je pryč. Zpočátku měla problémy se šumem při vysokém ISO a dlouhých časech (fialový nádech po okrajích fotografie), maticové měření bylo trošku praštěné a vždy jsem měl problém s hot pixely (při porovnání s ostatními DSLR od Nikonu). D80 jednoduše není dost dobrá, aby mohla být i nadále na špičce žebříčku amatérských zrcadlovek. Vypadá to, že D90 bude úplně jiná káva. Pokud bude mít stejnou technickou kvalitu fotografií a expoziční měření jako D300, poté bude vítězem hned po vybalení z krabice. Ostatní její vlastnosti odpovídají požadavkům trhu na zrcadlovky s cenou lehce pod 1000USD.

Autorem tohoto textu je Thom Hogan, přeložil Martin Pilný.

Související články:
Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – III.
Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – II.
Thom Hogan: Vše o stabilizaci (VR) od Nikonu – I.
Thom Hogan – Vymluvte se na výbavu
NIKKOR 70-200 VR II – další názory Thoma Hogana
Nikon D90 – Nikon Reality TV reklama
Video: Nikon D90 – nástupce D80

Přečteno 18 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

17 komentářů u „Nikon D90 – názor Thoma Hogana

  1. Marty84

    A jak ses teda rozhodnul? D90 nebo D300?

  2. PiNa

    Potom, co jsem si přečetl, že D90 bude mít (má) stejný AF, jako má D80, tak pro mne už D90 bohužel není zajímavá. Začínám šetřit na D300. U D80 s AF + 70-200/2,8 stále bojuju a podle ohlasů na Netu nejsem sám. Ani by mi nevadilo jenom 11 zaostřovacích bodů, ale musely by být přesné, což nejsou a AF dost často ujede mimo. D300 jich má 51 a tam tento problém není.

  3. Vzduchoplavec

    Tak koukam, zeD90 bude moc prima, ale asi neni moc duvod menit mou D80 za D90 – byla by to draha sranda bez odpovidajiciho prinosu. Ale kupovat dnes prvni zrcadlovku, tak volim D90.

  4. vasin

    No já právě začal uvažovaz o mé první zrcadlovce, sice jsem nedávno koupil UltraZoom od Olympu, ale je děsně pomalej a já se tak nějak bojím, že bych nemusel stíhat fotit drobotinu až se nám vylíhne, a tak bude asi D90 mojí první zrcadlovkou, přeci jen ta možnost jako u kompaktu v případě potřeby natočit minutu prvních krůčků, spolu s fotkama bude asi to pravé co chci.
    Jen nevím jak mne bude „bavit“ měnit skla a proto uvažuju o mém prvním skle o univerzálním Sigma 18-200/3,5-6,3 DC OS HSM – Nikon, nějak sem si zvykl na zoom na tom UZ 28 – 520(kinofilm)

  5. PiNa

    Vasin – jako první zrcadlovka bude určitě D90 více než dobrá. Defakto dostaneš to nejlepší, co technologie v dnešní době nabízí. Na drobotinu jenom se zrcadlovkou, kompakt opravdu nestačí :-)
    Ohledně objektivu bych radil raději 18-200VR od Nikonu (je dražší, ale VR je k nezaplacení), který jsem měl a hodně fotek zde jsem s ním nafotil.

  6. vasin

    No právě že cena toho Nikoru je dvojnásobná. A ta Sigma má taky stabilizaci to je to OS.
    Jen nevím jak na tom bude kvalitativne .. ale co cekat od „seťáku“.

  7. PiNa

    Časem zjistíš, že u objektivů platí více než kde jinde, že cena je úměrná kvalitě (reálné ceny jsou např. na bhphoto.com). 18-200VR je prověřené univerzální sklo. U Sigmy je problém s tím, že co sklo, to originál. Tím Tě samozřejmě od Sigmy neodrazuju. Jenom, než si jej pořídíš, tak si pročti recenze a zkušenosti uživatelů. Špatné sklo se potom špatně prodává :-(

  8. vasin

    :o) díkes za radu, vím říkají to i známí a kolegové co fotí, ale rozpočet už bude tak našponovanej, že 10 nebo 20 tis bude rozdíl :o) Teda alespon podle tuzemských cen. Kupovat to v USA, jó to by bylo jijak, ale shipný je děsný.
    Ale fakt chápu.

  9. vasin

    Pekně prosím, o zkušenost se sklem 18-200, kolega mne staší že bude dlouho ostřit, že do tak dlouhého skla jako universálu jít nemám. Jaké jsi s tím měl zkušenosti pls.
    díky

  10. PiNa

    Kolegovi nevěř :-)
    18-200VR od Nikonu ostří velmi svižně, VR je k nezaplacení a kreslí slušně. Když vezmeš v potaz jeho rozsah, tak potom kreslí výborně. Projdi si na webu recenze – třeba na Makofoto. Poměr cena/výkon je výborný.
    Když jej Nikon uvedl na trh, tak se na něj čekalo přes půl roku, jak velký o něj byl zájem. Myslím, že jeho koupí chybu rozhodně neuděláš.

  11. NoJo

    Nerozumím co si mám představit pod funkcí fish eye.
    Přece to nemůže simulovat 180 stupňů s 18mm objektivem.
    Zkoušel jste to někdo? Jak to funguje?

  12. KH

    Včera jsem si zkusil D90 a byl jsem víc než zklamán kvalitou snímků. Ono už na všech sample gallery po webu jsou prakticky všechny snímky z D90 takové minimálně trochu barevně ujeté a mohu potvrdit, realistické barvy z tohoto nedostanete, je to trochu jako levné Canony :-) Tisíce funkcí jsou mi na hovno, když fotka z toho koukatelná nevyleze. Ostrost není všechno. No zlatá D200.. Zřejmě má D90 mizernou konverzi do JPEG. Apropo nové kitové sklo 18-105 VR je jedno z nejhorších co snad Nikon vyrobil – neostré, bez kresby. 18-200 VR je o nekolik tříd výš. Prakticky 18-200 VR má naprosto dokonalý kontrast a barevné podání = největší plus kvalitních Nikkor objektivů ve srovnání s většinou skel Tokina, Tamron a Sigma. Mám třeba i Tamron AF-90 macro, o kterém se píše, že má stejně dobrou kresbu a ostrost jako drahý Nikkor 70-200VR. To je pravda, ale nemá ani z poloviny ten kontrast jako Nikkor 18-200, takže ani na portréty a vůbec snímky z ohniska kolem 90 ho ani nenasazuju, snímky z 18-200 jsou prostě povedenější!!! Tamron 90 ale používám na makra, ty 18-200 neumí vůbec, škoda.

  13. PiNa

    @NoJo

    Představ si třeba toto. Pořízeno s D90+70-300. Osobně mi to přijde stejně zbytečné, jako automatické režimy. Ale někomu se to může líbit. Proč ne :-)

  14. PiNa

    @KH

    To je zajímavé zjištění, měl jsem za to, že D90ka má „vnitřek“ shodný s D300 (až na AF samozřejmě) a ta má JPGy hodně vymazlený.

  15. Petr

    @KH

    Že je 18-105 neostrá? Člověče jak jste na to přišel? Co třeba zkouknou velice přesné měření ostrosti objektivů na http://www.slrgear.com/reviews/showcat.php/cat/13 které přesně popírá Vaše tvrzení, že 18-200 VR je ostřejší než 18-105. A že nemá D90 pěkné barvy? To je dost subjektivní. Samozřejmě, když porovnáváte s vyššími modely, rozdíl někde vidět bude, ale nastavení barev, tonální křivky atd. je také dost důležité. A kvalita JPEGů – to je podle mne takový protichůdný parametr – je to JPEG a do JPEGu nefotím kvůli kvalitě.

  16. Jarda

    Fotoaparát Nikon D 90 je skvělý přístoj za skvělou cenu. Měl jsem možnost jej 2 měsíce testovat a žádné ujeté barvy jsem u něj nespozoroval, autofokus fungoval přesně i když jsem fotil rychlé akce jako motokros.

  17. Olin

    Souhlasím s Jardou Nikon D90 je skvělý přístroj a taky jsem s ním neměl žádný problém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *