Video: FPV rekord – 43.54km

Zveřejněno 1. 11. 2010 v rubrice RC Videa

DS World RecordTeamBlackSheep ve složení trappy a RiSCyD opět posunul laťku FPV létání. Po jejich povedeném videu z nelegálního FPV létání v Praze nyní pokořili světový rekord v maximální vzdálenosti mezi pilotem a FPV modelem. Původních 27.05km překonali téměř o 16km a nový rekord tak má hodnotu 43.54km.

Po celou dobu letu model sledoval pozemní tým vybavený druhým vysílačem a iPhonem s aplikací iTelemetry of ImmersionRC.

Signature
Související články:
FPV Video – Praha z výšky v HD
FPV PropAway – aneb vrtule mimo záběr
FPV Video – Fly low, life’s short
FPV Racer Demo – analogový Wipeout
FPV létání v termice se supy hnědými v HD
Hotliner Nike 2 + kamerka GoPro HD + CRASH!
F3F Vento s HD kamerkou GoPro HD na palubě

Přečteno 53 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

20 komentářů u „Video: FPV rekord – 43.54km

  1. Dzordzik

    Technicky určitě zajímavý počin s dalekosáhlejšími důsledky do budoucna než se zdá a než nám, modelářům, bude milé. Technický pokrok nezastavíš, bohužel potrefeného úředníka pak už taky ne.

  2. PiNa

    Mně se líbí, že stačí uveřejnit jakékoliv video či článek s tématikou FPV, létáním v termice v nestandardních výškach, s nízkými průlety, přistáváním na zahradě atd. a všichni modeláři jsou hned v ohrožení, už se pro ně chystají rezervace se zákony přikazujícími létání max do 80 metrů atd. Nakonec si to na sebe přivoláme sami.

    V případě FPV je otázkou času, kdy je bude potřeba vyčlenít z klasických RC modelů, se kterými se létá na vid. Trappyho samokřídlo už má na sobě nastříkáné příznačně mini UAV a myslím, že ani sebedrsnější legislativa těmto „průkopníkům“ v jejich počínání nezabrání. Stačí se podívat třeba na base jumpery.

    Když někdo nemá pod čepicí, tak ani sebelepší legislativa nepomůže. A chlapící z TeamBlackSheep evidentně vědí, co dělají. Možná by to jenom chtělo doplnit na začátek každého jejich videa hlášku „Toto doma rozhodně nezkoušejte.“ ;-)

  3. Vitoušek

    Jsou někde informace o vysílači ? Jakým výkonem vysílá ? My tady řešíme dosah cca 2km ( a většina z nás tak daleko nikdy létat nebude ) a chlapící z TeamBlackSheep létají 40 km daleko ???

  4. PiNa

    Někde jsem zahlídnul, že trappy létá snad v UHF pásmu, ale ruku do ohně za to nedám. Zkus mrknout na RCGroups. Myslím, že to zmínil v build logu Zephyra.

  5. Dalibor

    re: džordžajs
    Víš co mám vždy na mysli, když někdo začne takhle mentorovat :-)
    (Aby se neposral..:-) Martine sorry za výrazivo, ale neznám slušný výraz, který to vystihuje. Stane se naprosto prd … stejně jako se vším. Včera na Nova bulváros tevisos si taky smlsli na borcovi, co zaparkoval větroně na střeše baráku. A co se stane? Nic, borec to zaplatí a život jde dál.

  6. Dalibor

    re..Vitoušek
    Jde o zde nelegální systém na frekvenci 445MHz….na výkonech cca 10W.
    Tím to ovládají. Dá se to normálně koupit a je to set modul k de fakto každému rádiu a přijímač. Do toho normálně už strkáš serva.
    PS..jsem zvědavý kdy už to turbínáře trkne a potajmu s tím budou řídit . Ono to je taky v podstatě rozprostřené spektrum (běží to na podobném principu jako 2.4), ale s podstatně lepším vykrytím sygnálu. Navíc ten výkon taky není k zahození. Má to jen pozitiva, ale jedno negativum….je to nelegální.

  7. thr

    Dalibor – akorát, že to je nejen nelegální, ale navíc v pásmu, na které je ČTÚ poměrně dost háklivý. Mezi cca 380-500MHz je totiž asi vůbec největší husto z celého bandplánu – upřímně mi tento systém ve verzi s 7 či dokonce 30W zesilovačem přijde jako megaprasárna :-(

    FPV radši nekomentuji, to je samostatné téma, na které se dá dívat z řady úhlů.

  8. Dzordzik

    To PiNa a Dali. Je to megaprasárna ať se na to podíváš jak chceš a teď mluvím spec. o FPV videu z Prahy. Ostatně mnohem hodnotnější a rozumněji vedená diskuse už běží paralelně na jiném webu. Kdo se aspoň trošku zajímal o vznik a průběh vzniku dodatku X a všeho co se dělo kolem pochopí o čem mluvím. Ti ostatní ať zapomenou že jsem něco napsal.

  9. trappy

    200mW 433MHz EzUHF
    500mW 2.4GHz video

  10. Mickey

    to Dalibor: mám za to, že 433 Mhz je legální pásmo (fungují na tom například různé bezdrátové teploměry). Akorát to není určeno k řízení modelů, ale 2,4Ghz snad je?

  11. thr

    Mickey – to je zjednodušené, na 433MHz existuje jistá skupina tzv. ISM frekvencí, které jsou u nás povoleny jen pro datový přenos, telemetrii, atd., což by se pro modely dalo s přimhouřením oka brát.
    Jenže je tam limit výkonu 10mW EIRP pro klasickou kanálovou FM!!! Pro „rozprostřené spektrum“ pak je stanoveno patřičné dBm, reálně se to dá přeložit jako pouze 1mW EIRP!

  12. Kartago

    U nás je legální a pro ovládání modelu použitelná frekvence 869.400 až 869.650 MHz s výkonem do 500 mW e.r.p. a klíčovacím poměrem do 10%.

    http://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2009/vo-r_10-06_2009-09.pdf

    Pásmo i klíčovací poměr je vzhledem k minimu dat nezbytných pro ovládání modelu postačující a už se myslím i vyrábí někde ve Španělsku modul pro RC vysílačky, který toto splňuje.

    Plně digitální FPV lze u nás legálně provozovat s využitím oprávnění pro digitální přenos dat

    http://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2010/vo-r_12-09_2010-12.pdf

    a to v rozsahu 5470–5725 MHz s výkonem až do 1W.

    Výrobu FPV s plně digitálním přenosem už připravuje nějaká americká firma. Takže i to už brzy bude k dispozici a bude to legální.

  13. Mickey

    S tím digitálním přenosem bude i kvalita o dost lepší a nebude se to rušit s 2,4. S 1W výkonem na této frekvenci bude dosah mozna i 10 a vice km. Supr :)

  14. Amatér

    Hele to jsou všichni modeláři tak připosraní? Je to nelegální :-) No a? WTF? Je to nemorální? Není, tak co… Orální sex byl taky nelegální.

  15. JuraS.

    Trochu s křížkem po funuse se přidám s názorem. Řešíte kraviny..kvůli tomuhle jsem v listopadu 89 nestával na václaváku. Tahle demokracie mi příjde daleko víc svazující než dřívější režim. Řešte problém až nastane. I naštvanej já s bagrem můžu napaáchat víc škod než letadlo z polystyrénu co mi spadne na hlavu. A nebo děcku s tátovou pistolí. Nebo cigán s mačetou. Každej máme svoje mokobuko a tak se podle něj řiďme. Stavím zrovna fpv a věřte mi, bude mě zajímat jen výsledná cena a moje schopnost ho ovládat. Když budu mít na megovej vysílač tak ho klidně použiju.. prdlajs víte co se používá v průmyslu a nad čím lítáte..prdlajs víte o páteřních linkách bezdrátu..to co jsem schopni dát do letadla a nebo mít na zemi na ovládání letadla je míň než prd proti tomu co se používá v průmyslu, v telekomunikacích, armáda, policie, hasiči, firmy…

  16. Petr

    S velkým zpožděním poznámka. Vyhrazené kmitočtové pásma jsou proto, aby věci fungovali. Pokud se všichni k tomu budou stavět systémem „nic se neděje“ nebude nic fungovat a nemá to s demokracií nic společného. Až někdo z Vás „odvážlivců“ bude sedět v Boeingu v noci na finále a nějakého „hrdinu“ napadne právě lítat s 1-5W vysílačem 900MHz někde kolem osy ILS, bude to zábava. Akorát Vám se to líbit nebude. To samé nastane, když jako plachtař pod mrakem na Vás vypadne nějaké FPV z mraku. I kilový model sundá skutečné letadlo z oblohy. Stačí se dobře trefit.
    Jsem modelář, ale i lítám a jsem takt trochu i elektrikář. Takže mi neunikají souvislosti jako většině kteří nepřemýšlí, když naloží 2W vysílač a začnou pražit ve výšce 1km a bavit se lítáním v mracích. Ale to už je jiná (VFR a IFR lítání, hladiny kde se můžete zdržovat bez oznámení ŘLP atd atd). To je o bezpečnosti lítání, protože provoz je ve vzduchu značný.
    Ty výkony a pásma jsou určeny tak, aby se minimalizovalo rušení v okolí a nikdo nepředpokládal, že vysílače budou lítat. Jen pro příklad – palubní radiostani sportovních letadel mají výkony od 1 do 5W. A v 1000m čistě posloucháte rakušáky v Alpách. Ze 300m je pokrytá prakticky celá ČR.
    Velmi se mi líbí FPV a hledám způsob, jak ho provozovat. Ale za legálních podmínek to moc smysl nemá (malé dosahy). Spíše mně zaráží, že přijímače jsou dost špatné. Všechno se řeší na straně vysílače, ale že by někdo hledal přijímač o 10-20dB citlivější, to tu nikoho nenapadne. Zvýšení citlivosti přijímače o 10dB je ekvivalentní zvýšení výkonu 10x. Pokud si pamatuji ze střední, tak výkon je 10xlog(P).
    A uvědomte si jedno – pokud se budou porušovat stávající mantinely, tím větší zákazy se budou uplatňovat. Proč je 50km/h v obci? No protože většina stejně jezdí o 10km víc.

    Mějte se.

  17. Rudolf

    Vážení FPV – áci, celá tato „aféra“ s používáním FPV je nafouknutá bublina. Stačí se podívat do zákona a zjistíte, že v celé Evropě můžete použít vysílač signálu o max. výkonu 0,1 W a i když k tomu použijete směrovou anténu, máte dosah tak max. na dohled modelu a nic víc. Takže kde a s čím létáte je váš problém a jeho řešení je v zákoně a když ho chcete porušit a budete postiženi (a to není problém), těžce to odskáčete. Není tedy vlastně vůbec co řešit, každý svého štěstí strůjcem!!!!!!!

  18. Jiří

    S ještě větším zpožděním. Co k tomu napsat? 40 let se zabývám anténami, vysílači a šířením signálu. Nejvíce se přikloňuji k názoru JuryS. Ty předpisy a zákony dělají lidé, byrokrati, kteří neví o problematice vůbec nic. Letecký provoz se, na celém světě řídí stejnými zákony, tak proč se v některých státech může používat na 5,8GHz 600mW, někde dokonce 1,5W. U nás je, tuším, povolených na 5,8GHz 25mW, což je úplná sračka. Tyto nařízení jsou jen proto, aby se daly uplatňovat sankce. Výpočty k rádiovému provozu, případnému rušení jsou obsáhlé a přesahují možnosti tohoto příspěvku můžu jen říct, že je to většinou buzerace. Pro Petra, tak trochu elektrikáře: Není to většinou proto, aby věci fungoval(i)???? ale proto, aby měl osel lejstro a zbytečnou práci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *