Kindle 3 – LED lampička Mighty Bright XtraFlex 2

Zveřejněno 16. 1. 2012 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Je to již více než rok a čtvrt, co jsem si ke čtečce Kindle 3 pořídil na eBayi LED lampičku Mighty Bright XtraFlex 2. Tahám tedy ze skříně dalšího pověstného kostlivce a uveřejňuji přes rok slibovanou a neustále odkládanou recenzi této velmi kvalitní LED lampičky. Jediné lampičky, kterou pro svoji čtečku Kindle budete potřebovat.

Pár minut po vybalení novotou vonící čtečky Kindle 3 bylo jasno. Bez obalu a bez LED lampičky se jednoduše neobejdu. Pořídil jsem tedy první kožený obal, který mi na eBayi padl do oka. Ukázalo se, že to byla dobrá volba, nebo štěstí začátečníka, chcete-li.  Obal i po více než roce vypadá stále jako nový a i nadále spolehlivě chrání Kindle 3 před nástrahami každodenního života. S výběrem LED lampičky to ale tak jednoduché nebylo.

Amazon Kindle Lighted Cover

Nejenže nabídka byla velmi strohá, ale pokud jsem vyloučil čínské LED lampičky na jedno použití z mého oblíbeného on-line shopu, nebylo najednou z čeho vybírat. Jedinou dostupnou a prověřenou alternativou se jevilo originální kožené pouzdro se zabudovanou LED lampičkou přímo od Amazonu. Navzdory nadšeným uživatelským recenzím jsem k němu však postrádal důvěru. Nezdálo se mi, že by jedna vysouvací LED dioda v horním rohu pouzdra mohla rovnoměrně osvítit celou čtecí plochu. Také její umístění nebylo úplně šťastné a světlo se nepříjemně odráželo od pravého horního okraje čtečky, což podle některých majitelů tohoto pouzdra působilo při čtení značně rušivě. O vyšší hmotnosti osvětleného pouzdra a nutnosti napájení LED diody z baterie čtečky Kindle ani nemluvě.

Mighty Bright XtraFlex 2

Situace se zdála být bezvýchodná. Naštěstí pouze do chvíle, než jsem při procházení položek na eBayi narazil na LED lampičku Mighty Bright XtraFlex 2. Zaujala mne na první pohled. Přestože byla primárně určená pro osvětlení při ručním vyšívání, její použití se čtečkou Kindle se přímo nabízelo. Jak je vidět na přiložené fotografii, Mighty Bright XtraFlex 2 je klasickým představitelem lampiček kategorie „husí krk“, u které je osvětlovací těleso propojené se základnou ohebnou a snadno tvarovatelnou spojkou tzv. „husím krkem“.

Mighty Bright XtraFlex 2Mighty Bright XtraFlex 2

Osvětlovací hlavice obsahuje dvě výkonné bílé LED diody, jejichž svit je umocněný plastikovou čočkou a diody jsou navíc umístěné tak, aby při jejich současném svitu byla čtecí plocha osvětlena co nejvíce rovnoměrně. Případné rušivé odlesky snadno eliminujete změnou polohy hlavice vůči čtecí ploše. Husí krk je dlouhý tak akorát a je celkem kvalitní. Po více než roce používání je stále dostatečně tuhý. Pro zapnutí a vypnutí lampičky slouží černé tlačítko v horní části osvětlovací hlavice.

Mighty Bright XtraFlex 2Mighty Bright XtraFlex 2

Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl právě pro tuto lampičku, byla možnost volby osvětlení čtecí plochy jednou nebo dvěma LED diodami. Po zapnutí lampičky svítí obě diody, po dalším stisknutí zmiňovaného tlačítka se spodní dioda vypne, po dalším stisknutí se vypne i druhá dioda. Měl jsem totiž obavy, zda příliš světla nebude při čtení působit rušivě a myslel jsem i na úsporu baterií při svícení pouze jednou LED diodou. V praxi se však ukázalo, že při čtení na čtečce Kindle platí jednoduché pravidlo: čím více světla, tím lépe. Osvětlení pouze jednou diodou tedy vůbec nepoužívám a úsporu baterií neřeším – viz dále.

Mighty Bright XtraFlex 2Mighty Bright XtraFlex 2

Základna lampičky, ve které jsou uložené 3 AAA baterie sloužící pro napájení LED diod, obsahuje integrovanou sponu pro připevnění k podkladu. Původně byla tato lampička určená pro osvětlení látky při vyšívání, ale lze ji úspěšně využít i pro čtečku Kindle. Jedinou podmínkou je, aby čtečka měla dostatečně široký okraj, protože v opačném případě nepomůže sebe silnější spona a lampička má tendenci ze čtečky sjíždět. U čtečky Kindle 3 je to zcela v pohodě. Spona je náležitě tuhá a vypolstrovaná molitanem, takže drží jako přibitá a čtečku nepoškrábe.

Svou čtečku Kindle 3 mám v koženém obalu a mnohem více se mi osvědčilo „přicvaknutí“ lampičky k pouzdru tak, jak je vidět na přiložené fotografii (kliknutím zvětšíte). Včetně baterií váží lampička pouhých 90g a v kombinaci s koženým pouzdrem vychází výsledná hmotnost subjektivně o hodně nižší, než kolik váží čtečka Kindle 3 s originálním osvětleným pouzdrem od Amazonu. V případě potřeby navíc můžete baterie vyjmout a lampičku napájet prostřednictvím síťového adaptéru (není součástí dodávky) přes konektor pro externí napájení v zadní části základny. Za cenu ztráty mobility ušetříte přibližně 45g hmotnosti baterií.

Mighty Bright XtraFlex 2Mighty Bright XtraFlex 2

Životnost LED diod je téměř „neomezená“. Výrobcem uváděných 100.000 hodin je však potřeba brát s dostatečným nadhledem, neboť s časem výrazně klesá jejich svítivost. I tak vám ale lampička, pokud se o ní budete dobře starat, vydrží hodně dlouho. Možná dokonce déle než samotná čtečka Kindle.

S životností baterií v lampičce to již taková sláva pochopitelně není. Klasické alkalické AAA články vydržely dvě tlusté knihy od Toma Clancyho, přičemž na konci druhé knihy už mlely z posledního. Nejsem žádný rychlo-čtenář, takže udávaných 32 hodin na jedny baterie může celkem odpovídat. Každopádně jsem po vybití prvních baterií pořídil dobíjecí AAA monočlánky s kapacitou 1000mAh. Nabíjím jednou týdně a nemám problém.

Zde je na místě zmínit jedinou nevýhodu této lampičky, na kterou jsem během jejího pravidelného používaní neustále narážel. Kryt baterií drží jako přibitý a při každém jeho otevírání je to boj kdo s koho. Přeci jenom je to pouze kousek plastu, který při hrubší síle, bez které se při otevírání rozhodně neobejdete, může prasknout. Zatím se tak ale naštěstí nestalo.

Je možné, že nyní již existují novější a modernější lampičky pro Kindle 3 i 4, ale protože jsem stále maximálně spokojený s Mighty Bright XtraFlex 2, neměl jsem zatím potřebu po nich pátrat. Znáte-li další elegantní řešení osvětlení čtecí plochy čteček Kindle, budu rád, když se o ně podělíte v diskuzi pod článkem.

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 72 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

2 Komentáře u „Kindle 3 – LED lampička Mighty Bright XtraFlex 2

  1. Kubadera

    Nedávno jsem si objednal její klon zrovinka z DX :-) Podle fotek vypadá, že nemá ty plastové čočky.

  2. Honza

    Mám ti samou lampičku a sem maximálně spokojenej. Super je, že má rovný spodek, takže ji dost často používám i u notebooku, abych viděl na klávesnici i večer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *