Jeti DC-16 – výroba hliníkového těla

Zveřejněno 28. 5. 2012 v rubrice RC Modely

Jeti DC-16Slibovaný termín zahájení prodeje „nového“ vysílače Jeti DC-16 – květen 2012 – nejspíš v JETI opět nestihnou. A tak to vypadá, že se dočkáme jeho dalšího posunutí. Co myslíte, dočkáme se DC-16 ještě letos? Chvíle čekání si můžete  ukrátit sledováním videa, které zachycuje výrobu hliníkového těla vysílače. Slibovaný hořčík se opravdu nekoná.

Situaci ohledně původně slibovaného hořčíku uvedl na pravou míru na Facebooku PiNa.cz autor designu Lubomír Mojzes: Horčík se ukázal být pro běžné spotřebitele hodně drahý pro malosériovou výrobu. Navíc u hořčíku není vůbec jednoduché a levné dělat povrchovou úpravu tak, jak by si ji člověk představoval.

Signature
Související odkazy:
Jeti DC-16 v akci na IITOP 2012
Jeti DC-16 – nové video z výstavy Toy Fair 2012
Jeti DC-16 – nové video
Jeti DC-16 a autor jeho designu Mr. Joshua
Jeti DC-16 – fotografie z veletrhu
Jeti DC-16 – první zkušenosti a dojmy
Jeti DS-16 – další fotografie
Jeti DC-16 – další fotografie
Nový 2.4GHz vysílač od Jeti je zde

Přečteno 48 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

18 komentářů u „Jeti DC-16 – výroba hliníkového těla

  1. Petr

    Krásná stojařská záležitost která lahodí oku. Jako sériově vyráběný vysílač za tis.eur? no, to jsem zvědav. V Jeti si zřejmě všichni něco šlehli.

  2. Prema

    Kovboj na RCmanii to napsal za me: Jako strojař obdivuju ten balet. Jako „ekolog“ brečím nad tím množstvím odpadu a energie potřebné na výrobu jednoho kusu. A jako „účetní“ nechápu, jak mohlo někoho napadnout myšlenka na větší série s takhle složitou a zdlouhavou výrobou něčeho, co má u finálního výrobku v podstatě podružnou a designovou funkci. Historie je plná výrobků, které se výrobci snažili dělat až moc dokonalé…

  3. TomasRC

    Úplný iJETI :-) Čas 2:40 – 2:41 navrtané tři dírky, to jsem si párkrát vrátil…

  4. LMA

    chassis drzi veskerou vnitrni zastavbu. Neni tudiz nutne delat milion jinych uchytovych a jinych (vetsinou plastovych) komponentu. Usetri se tim mnoho dalsich vyrobnich operaci a forem, vylisku atd… Nehlede na to, ze to je torzne velmi tuhe a ta bytelnost je v ruce citit. Historie je plna vseho mozneho ale taky rika, ze nadprumerne a nekompromisni veci mely vzdy svou hodnotu.

  5. Michal

    Tak už se mi „vysvětlila“ prodejní cena. Jen aby tohle vysvětlení nadchlo potencionální kupce této super šasi.:)

  6. PiNa

    Dostala se ke mne informace, že DC-16 by se měla začít prodávat přibližně za 14 dní. První kusy pravděpodobně zamíří za hranice, ale do konce příštího měsíce by měli být uspokojeni všichni zájemci i z řad tuzemských modelářů.

  7. PiNa

    Michal: Jestli myslíš odpad, tak je to slitina a odpad jako takový se dá prodat, recyklovat a znovu použít. Navíc toto high-tech šasi nejspíš ušetří náklady při montáži a sestavování vysílače, jak už napsal LMA.

  8. Dzordzik

    První i téměř všechny další kusy zamíří do zahraničí, zájemců v ČR bude poměrně málo, to musselo být Jeti jasné už od prvního návrhu. Tohle není a nikdy nebude masovka. A to s hořčíkem jenom podtrhuje to, že měli od začátku moc velkej krajíc, kterého si ukousli a teď se ho snaží požvejkat. Uvidíme jak to dopadne. Já jsem úplně v klidu.

  9. Marek

    …i přes to skeptický a neustálý oddalování, stále ještě přemýšlím, že bych do toho Jetáckýho vysílače šel, ale nerad bych koupil za tyhle prachy zajíce v pytli, ale líbí se mně moc, už kvůli tý telemetrii

  10. Dzordzik

    Pokud jde o mě, uvažuju nad koupí nového vysílače, minimum je 16 proporcionálních plnohodnotných kanálů, tím pádem vypadla FX30 a jí podobné Futaby, co zbylo? Pokud pominu odpornosti typu Multiplesk a divnosti typu Spectrum, které spíš nefunguje než funguje, pokud jde o přenos, je tu MZ18, která je pro mě mimo cenově, Graupner MC32 a Jeti. Vzhledem k tomu, že Jeti už několikrát odsunulo termín a navíc ani nedodrželo to co slíbilo a už několikrát jsem s jejími produkty a to šlo o věci podstatně primitivnější než je TX, měl zásadní problémy a navíc se mi nelíbí design a umístění ovládacích prvků, co zbylo? Graupner. Ten mít 18 kanálů, tak je to jasná volba. Měl jsem možnost si ho osahat a je to velmi příjemné rádio, které má vše tam kde jsem to hledal, taky s hliníkovým šasím, když už je o něm řeč.

  11. LMA

    Zahranicni trhy jsou mnohem vetsi, prejici, mnohem mene ukecane, solventnejsi a vice ocenujici kvalitu. Takze taky bych na jejich miste nejdrive pokryl objednavky ze zahranici.
    S horcikem se nic nepotvrzuje, byl to jednoduse pokus, nic vic, ktery se ukazal z vicero duvodu ekonomicky nevyhodny a taky ne moc hezky (kvuli horciku jako takovemu a jeho moznostem povrchove upravy, ktere nejsou nijak zavratne uzasne).
    Co se tyce onoho „krajice“ – od zacatku vedeli, jak velky to bude krajic a prave proto do toho sli. To je velmi pozitivni. Zvladaji to zatim dobre a sahodlouhe frflani nekterych nasich modelaru vubec nic neznamena, dokonce je mene nez nedulezite.
    Dulezita je pouze kvalita vyrobku a klienti, kteri ji oceni.

  12. Olap

    LMA nechcem „prudit“ ale to nemozes mysliet vazne. Keby si to tvrdil pred prvym odrieknutym terminom tak ok, ale po vsetkych tych skusenostiach…

    „..od zacatku vedeli, jak velky to bude krajic a prave proto do toho sli. To je velmi pozitivni. Zvladaji to zatim dobre a sahodlouhe frflani nekterych nasich modelaru vubec nic neznamena, dokonce je mene nez nedulezite“

    To si napial len ako vtip na odlahcenie temy. Teda dufam…

  13. Radim

    Naprosto souhlasim s LMA, neblázněte, a pochopte,že se vše nedá naplánovat, obzváště pokud je to prvotina. Je to sice nepříjemné, ale důležitý je výsledek, ten musí být 100%, jinak je to konec Jeti vysílačů. I když mě design Jeti neoslovil, dovedu si představit, že na takovýto výrobek bude pěkný pohled a i mechanicky to bude paráda, žádná vrzající plastová „pixla“.
    Taky se mi líbí jak „máme“ přehled o tom kam půjdou první série, je snad Německých 1000E více než 1000E od domorodce?

  14. LMA

    Olap: nikoli, napsal jsem to uplne vazne a stojim si za tim.

  15. Dalibor

    Tak kdo bude první betatester co si s tím zařídí mašinku za min 50 litrů? Já to vidím asi tak..
    a) Když to bude super spolehlivé a promakané, tak cena je nízká.
    b) Jen vůl to koupí..hrr, bez feed backu od movitějších betatesterů co si na soft průserech nejdřím rozmlátí pár modýlků.

  16. Dalibor

    Jinak je to dělané na normální pětiosce :-) Nic nenormálního.:-)
    Navíc ta kisna není nijak složitý výrobek… větší sranda je vidět jak se na jeden zátah dělá 20 lopatkové turbínové kolo …to je teprve šrumec.

  17. Prema (jinej)

    Dnesni stroje umoznuji opravdu temer neomezene moznosti. Spis jde o CAM software, zde bych spise videl to podstatne know-how. Jenom pro priklad, zde si nekdo docela opravdu zaprogramoval

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *