Sikorsky UH-60 Black Hawk na MASCH 2017

Zveřejněno 28. 5. 2017 v rubrice RC Modely

Nikon V sobotu proběhlo již 8. setkání leteckých modelářů Model Air Show Chroust – Hadačka 2017. Počasí vyšlo na jedničku a k vidění byla celá řada zajímavých RC modelů. Jedním z nich byla i na pohled dokonalá maketa vrtulníku Sikorsky UH-60 Black Hawk Jiřího Jánského. Její let však trval pouhé 4 vteřiny a průběh hávárie se mi podařilo zachytit v přiložené fotogalerii.

MASCH 2017 - Black Hawk
Maketa Sikorsky UH-60 Black Hawk Jiřího Jánského těsně před havárií

Z mnoha desítek RC modelů letadel a vrtulníků, které byly na letošní modelářské akci MASCH 2017 k vidění, to byly právě maketové vrtulníky, které se svým do nejmenších detailů zpracovaným provedením těšily zaslouženému zájmu nejen laické veřejnosti. Mně osobně se nejvíce líbil právě Sikorsky UH-60 Black Hawk Jiřího Jánského. Nejen proto, že Černý Jestřáb sestřelen (Black Hawk Down) patří mezi mé oblíbené válečné filmy. S připraveným fotoaparátem jsem netrpělivě očekával jeho vystoupení.

MASCH 2017 - Black HawkMASCH 2017 - Black Hawk

Pár minut před půl druhou jsem se konečně dočkal. Pan Jánský umístil svou maketu na startovací dráhu, provedl poslední kontrolu modelu a nahodil rotor.

MASCH 2017 - Black HawkMASCH 2017 - Black Hawk

Po pár vteřinách se model opatrně odlepil od země a vše vypadalo zcela normálně. Pomalu se otáčel kolem své svislé osy a čekal jsem, až ho pilot rozjede.

MASCH 2017 - Black HawkMASCH 2017 - Black Hawk

Pamatuji si, že ve chvíli, kdy se ke mě natočil ocasem, mi přišlo divné, že se plast pod rotorem celkem výrazně klepe. Než jsem stihl přijít na to, proč tomu tak je, vrtulník se trochu zvedl a po čumáku zamířil k zemi.

MASCH 2017 - Black HawkMASCH 2017 - Black Hawk

Instinktivně jsem zmáčkl spoušť a držel. Nový Nikon D500 umí až 10 snímků za vteřinu, ale tato rychlost je pro normální fotografování nepoužitelná, neboť co stisknutí spouště to obvykle 2 a v některých případech dokonce i 3 fotografie. Proto mám po většinu času nastavenou maximální rychlost snímkování na pouhé 4 snímky za vteřinu. Škoda.

MASCH 2017 - Black HawkMASCH 2017 - Black Hawk

Je dobojováno, pan Jánský přichází obhlédnout způsobené škody.

MASCH 2017 - Black HawkMASCH 2017 - Black Hawk

A zatímco smutně prohlíží havarovaný model, z místního rozhlasu se ozývá otřepaný modelářský vtip o tom, že i tentokrát bude nejspíš stačit lahev vteřinového lepidla a model půjde za pár hodin do vzduchu.

MASCH 2017 - Black HawkMASCH 2017 - Black Hawk

Smutný odchod ze scény…

Při psaní tohoto příspěvku jsem si vzpomněl na podobně smutnou událost, ke které došlo před čtyřmi lety na Jeti Model Meetingu, kdy havarovala maketa Sikorsky S-38 a shodou okolností jsem byl také u toho.

Zveřejněné fotografie byly bez ořezu zmenšeny na rozměr 1300 x 867 pixelů (kliknutím na ně si je zvětšíte) a byly u nich provedeny pouze základní úpravy expozice, kontrastu a saturace. Fotografie v plném rozlišení jsou k dispozici. Máte-li o ně zájem, napište mi.

Signature
Další příspěvky se štítkem „Crash Landing“ na PiNa.cz

Přečteno 129 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

1 Komentář u „Sikorsky UH-60 Black Hawk na MASCH 2017

  1. Dalibor

    A to je to, proč se s tím patláme. Není nad to, s tim fláknout o zem…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *