Optimalizace webu a nové funkce

Zveřejněno 6. 4. 2021 v rubrice Tyto stránky

Pohledem návštěvníka tohoto webu by se mohlo zdát, že se tu po přechodu na novou verzi nic moc neděje. Zdání však klame a opak je naštěstí pravdou. Byť to není vidět, v zákulisí se usilovně (v rámci možností samozřejmě) pracuje, ladí a optimalizuje.

Důvod je jednoduchý. Google oznámil, že od 21. května letošního roku všechny pomalé a pro mobily nedostatečně optimalizované weby bude ve výsledcích svého vyhledávání penalizovat. Penalizace = horší pozice = méně organické návštěvnosti. Vzhledem k tomu, že výchozí hodnoty klíčových parametrů tohoto webu nebyly dobré, musel jsem se místo psaní příspěvků věnovat jejich optimalizaci.

GTmetrix Score

Výsledek z GTmetrix.com

Dostat důležité ukazatele do zelených hodnot na mobilu i na počítači mi trvalo dva víkendy. Google nově preferuje rychlost a bez využití kešovacích nástrojů se pravděpodobně neobejdete ani v případě, že máte svižný hosting a vymazlenou šablonu.

Measure Score

Výsledek z web.dev/measure/

Vyzkoušel jsem zdarma dostupné i placené kešovací pluginy pro WordPress a výsledky svého snažení pravidelně testoval na veřejně přístupných bezplatných službách jako GTmetrix, MeasurePageSpeed Insights. Nakonec jsem skončil u pluginu WP-Rocket, se kterým se mi podařilo dosáhnout nejlepších výsledků.

PageSpeed Insights Score

Výsledek z PageSpeed Insights – Desktop

Kromě „neviditelného“ ladění pod kapotou přibylo za uplynulé dva týdny i několik viditelných vylepšení. Obrázky se nyní po rozkliknutí zobrazují v Lightboxu a neotevírají se na nové stránce, jako tomu bylo ve starém webu. K jednotlivým příspěvkům jsem přidal ikony pro jejich snadné sdílení na sociálních sítích.

PageSpeed Insights Score

Výsledek z PageSpeed Insights – Mobile

Do budoucna počítám také s tím, že bych dal prostor pro publikaci i dalším autorům, proto jsem pod příspěvky nově přidal medailonek autora. Zatím poslední změnou je nahrazení ručně psaných odkazů Aktualit ze starého webu novou rubrikou Krátké Zprávy, jejíž plnohodnotné příspěvky se nezobrazují na hlavní stránce, ale pouze ve výpisu na boku a stejně jako předchozí aktuality by měla sloužit pro krátké zajímavosti a poznámky.

A to je prozatím vše.

Přečteno 202 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „Optimalizace webu a nové funkce

  1. PetrM

    Martine, díky za užitečný článek.

  2. Martin Pilný Autor příspěvku

    Díky Petře, on je to spíš jenom takový popis toho, co se tu děje a navenek to není vidět, než aby to byl návod na optimalizaci webu.

    Nicméně s optimalizací už jsem hotový, dokonce tam mám nyní i nějaké stovky. Hodně pomohlo přesunout stahovaný Google font na hostingový server. Je na to šikovný free plugin OMGF.

    Ještě zbývá vyřešit kosmetiku jako obsah boční lišty, zobrazovaní fotogalerií a nějaké drobnosti a mělo by být hotovo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *