Hangár: Big Ceres E – vrtule

Zveřejněno 16. 3. 2008 v rubrice RC Modely

RFM PropsV pátek jsem si vzal dovolenou s tím, že budu po náročném týdnu zaslouženě odpočívat a ráno si nerušeně pospím. Velký omyl. Okolo deváté hodiny mne probudilo šílené zvonění doručovatele PPL, který mi dovezl balíček. Žádnou zásilku jsem nečekal, ale při letmém pohledu na odesílatele mi bylo ihned vše jasné. Dorazily lopaty … ehm vrtule od Rudiho.

Mé překvapení bylo na místě, neboť dodání zásilky z Rakouska do Prahy trvalo přesně jeden den. Alespoň drobná útěcha po mých trablech s bankovními poplatky při platbě Rudimu. Nedočkavě jsem balíček rozbalil a uvnitř nalezl tři páry luxusních vrtulí 20×13 palců.

RFM 20x13

Napsané se to nezdá, ale ve skutečnosti jsou to opravdu lopaty (kliknutím získáte větší obrázek). Při představě, že s příkonem přes 2kW budou točit rozhodně pár tisíc otáček za minutu, mne až mrazí. Tady již opravdu půjde o život. Vzal jsem největší sklopku, kterou jsem doma našel – 12×8 ještě ze starého IONa – pro porovnání a vrtule nafotil. Vrátil do balíčku a ještě ten samý den je poslal Daliborovi.

Během příštího týdne Dalibor určitě provede měření na svém testovacím stolku (nechtěl bych být u toho, až je na plný plyn roztočí v obýváku) a hned bude jasné, zda použití deseti článků A123 vyjde příkonově nastejno, jako použití osmi článků LiPolek, se kterými létá Velkého Cérese Yuri z RCGroups.

Vrtule byly posledním chybějícím článkem ve vybavení Velkého Cérese. Jejich dodáním se zálet opět o velký kus přiblížil. Dalibor v současné době dokončil sestavení a vyřešil uložení packu deseti A123 baterií ve velmi těsném trupu. Jak je jeho dobrým zvykem, pojal výrobu packu maximálně pečlivě. Můžete se o tom přesvědčit na vlastní oči. Jednotlivé kroky zdokumentoval a celý seriál jsme nakonec vystavili na RCGroups.

Půjde-li vše hladce, zálet by mohl proběhnout přibližně do měsíce a půl a již nyní se na něj zatraceně těším.

Signature
Související odkazy:
Hangár: Big Ceres E – úvod
Hangár: Big Ceres E – výbava
Hangár: Big Ceres E – motor
Hangár: Big Ceres E – změřený pohon
Hangár: Big Ceres E – baterie
Hangár: Big Ceres E – Nekrolog

Přečteno 64 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

8 komentářů u „Hangár: Big Ceres E – vrtule

  1. Abu

    Ahoj,
    ta vyroba packu, to je teda nadhera. Az z toho dostavam depresi, kdyz vidim takhle cistou praci. Stejne jako ty Daliborovy duralovy ramecky na serva a podobny fajnovosti :-) Budou taky v Ceresovi?

  2. Dalibor

    V ceresovi bude vše nejlepší co vůbec dokážu.A co nedokážu s tím ukecám Jirku.Dneska jsem viděl konečnou finiš 1.8m velkého P37 Thunderbolt….to co vyšlo jako seriál o nýtování a patině v Rc-modelech je naprosto prd proti tomu co udělal Jirka.Jako dokonalost považuji to,že model je naprosto perfektní i z pohledu 1 cm.

  3. Dzordzik

    Bude nějaká fotečka bolta? Pochlubte se šukalové .. :D

  4. Dalibor

    To by jsi nevydržel.To ti ukázat nemůžu….uslintal by jsi si monitor :-)))

  5. PiNa

    @Abu

    Tome, prý to bude luxusní. Držáčky na CNC frézce a podobné vychytávky zcela ve stylu A123 packu. A jak znám Dalibora, tak on to jednoduše jinak neumí :-)

    Martin

  6. Anonym

    Tak já si zavru usta a budu koukat jenom jednim vocickem :D

  7. Honza

    Ahoj,
    kde se dají zakoupit celokompozitové sklopné vrtule ? Prosím o kntakty. Děkuji Honza

  8. PiNa

    Hozno, zkus pana Paláčka z JP Models, který vyrábí IONa. Zastupuje tu RFM výrobky, včetně vrtulí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *