Nikon D80 – špinavý senzor II.

Zveřejněno 30. 7. 2008 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon DSLRS více než týdenním odstupem se vracím k mé anabázi se špinavým senzorem. Jak je již patrné z nadpisu, senzor je stále špinavý a to navzdory mému velkému snažení, kdy jsem dal na radu moudřejších a kromě bezdotykové domácí cesty zkusil i čištění v autorizovaném servisu Nikonu.

Předně bych rád poděkoval všem, kteří se mi ozvali se svými doporučeními. Ať již po ICQ, mailu, nebo prostřednictvím komentářů pod mým předcházejícím článkem. Bylo vás opravdu hodně a díky vám jsem měl na výběr mezi mnoha ověřenými postupy. Zbývalo pouze vybrat jeden z nich.

Oproti mému odvážnému tvrzení, že půjdu hned do mokré cesty a senzor si vyčistím svépomocí, jsem nakonec „vyměknul“ a v prvním kole vsadil na bezdotykové čištění. Přes eBay jsem si objednal největší Giottos balónek, který na svých stránkách i ve svých knihách doporučuje Thom Hogan. Dorazil za pár dní a jeho velikost mne na první pohled hodně překvapila. Že bude velký, to jsem čekal, ale že bude až tak velký, to opravdu ne.

Giottos Rocket Blower

Nabil jsem baterie, sundal objektiv, odklopil zrcátko a senzor velmi opatrně ale důrazně ofoukl. Na Trubce existuje několik videí, jak na to. Otočit tělo senzorem dolů (i na prach působí gravitace), vyfoukat rohy senzoru a poté celou plochu senzoru.

https://www.youtube.com/watch?v=kxym2dhFPPA

Valné zlepšení jsem nečekal. Přeci jenom se jednalo o téměř roční nános nečistot. Příliš jsem se nespletl. Pár nečistot se mi podařilo odfouknout, ale pronikavé zlepšení se rozhodně nekonalo.

Alespoň jsem si v praxi ověřil, že bez mokré cesty to nyní nepůjde. Od mého kamaráda Matěje jsem si půjčil sadu Sensor Swabs s čistící tekutinou Eclipse a pozvolna se začal připravovat na ty nervy, které šmrdlání namočenou špachtličkou po drahém kousku křemíku představuje. Ne snad, že by to bylo nějak hodně obtížné, to vůbec ne, ale za chybu se velmi draze platí a tato představa nejednomu majiteli DSLR před prvním čištěním senzoru značně podkopává sebevědomí. A ani já nejsem výjimkou.

Před použitím sady Senzor Swabs jsem pro přesný postup zavítal na stránky výrobce. Ještě, že jsem tak učinil. Ukázalo se totiž, že pro můj senzor, který je potažený ochrannou vrstvou, potřebuji čistící tekutinu Eclipse 2. To by nebyl až takový problém, kdyby se u nás neprodávala s nezbytným příslušenstvím za téměř 700Kč (včetně balného a poštovného). To na mne bylo již příliš a rezignoval jsem. V archívu našel záruční list i s kartičkou na 10 vyčištění senzoru zdarma a odevzdaně vytočil telefonní číslo servisu Nikonu.

Nakonec jsem se rozhodl, nechat si senzor vyčistit v 3K Photo na Francouzské ulici, kde jsem svou zrcadlovku před rokem kupoval, a kde mají vyškoleného technika, jenž senzory čistí stejným způsobem, jako o pár ulic vedle přímo u Nikonu. Viz citace z jejich webu:

Čistění obrazových snímačů provádí firma 3K Foto Krátký jako firma s 30ti letou praxí v oblasti servisu fotografických přístrojů. Všichni naši technici vyčlenění pro tuto službu mají dlouholeté zkušenosti s opravami digitálních fotopřístrojů a i přesto že jde o tuto doplňkovou službu, je kladen vysoký důraz na proškolení techniků k provádění této operace přímo firmou Nikon. Jsou přebírány veškeré její technické pomůcky, zařízení a standarty kvality pro dosažení max.kvality prováděných prací. Čistění obrazových snímačů je poskytováno firmou 3K Foto především jako služba zákazníkům a je plně pod kontrolou firmy Nikon.

Neuvěřitelné orgie s nalezením parkovacího místa na Praze 2 raději přeskočím a navážu až ve chvíli, kdy jsem si po dvacetiminutovém čekání odnášel svého Nikonka v igelitovém pytlíku s odborně vyčištěným senzorem. Těšil jsem se, až na něj nasadím sklo, vyfotím referenční snímek a spokojeně si prohlédnu blankytně čistý snímek.

Senzor po vyčištění

Realita však byla krutá. Senzor byl o něco málo čistší, ale že by byl vyčištěný, o tom nemohla být ani řeč. Kamarád kanonista to okomentoval slovy, „Koukám, že se tam s ním moc nes*ali.“ a bohužel měl pravdu. Při pohledu na množství černých teček, které stále hyzdí můj senzor, vyznívá citace z webu 3K Photo přinejmenším jako špatný ftip.

Tak tedy dopadl můj pokus o využití autorizovaného servisu firmy Nikon. Za parkovné jsem utratil 60Kč, do práce dorazil o 2h později a senzor má stále hodně daleko k tomu, abych jej mohl považovat za vyčištěný. Ale nevzdám to, a tak se můžete určitě těšit na pokračování příště :-)

 

neviditelny text

Související články:
Nikon D80 – špinavý senzor
Nikon D80 – špinavý senzor III.

Přečteno 39 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

2 Komentáře u „Nikon D80 – špinavý senzor II.

  1. Marty84

    Proč jsi ho Martine nedal rovnou do Nikonu?

  2. PiNa

    Na to je jednoduchá odpověď. Když jsem loni v červnu kupoval D80+18-200VR u 3KPhoto, nepotvrdili mi záruční list. V Nikonu mi to bez potvrzeného záručáku nechtěli vzít.

    No a když už jsem byl v 3KPhoto a po telefonu mne před tím ujistitili, že jsou autorizovaní Nikonem, používají stejnou technologii, technik je u nich pravidelně školený atd. Tak jsem to tam rovnou nechal vyčistit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *