Nikon D80 – špinavý senzor III.

Zveřejněno 5. 8. 2008 v rubrice PiNa Fotografuje

Nikon D80Do třetice všeho dobrého i zlého. V případě anabáze s vyčištěním senzoru u mého Nikonu D80 naštěstí platí to první. Na třetí pokus se konečně zadařilo a senzor od minulého pátku doslova září čistotou.

Poté, co jsem si prohlédl pokusný snímek, který jsem pořídil po vyčistění senzoru v autorizovaném servisu Nikonu, jsem příliš mnoho důvodů k radosti neměl. Už jsem se pomalu chystal na čištění mokrou cestou svépomocí, ale nakonec jsem se rozhodl čištění ještě reklamovat. Za pokus přeci nic nedám.

Druhý den ráno jsem napsal krátký mail do 3K Foto a přiložil pořízený snímek, dokazující, že senzor má do vyčištění stále hodně daleko. Během dvou hodin mi přišla následující odpověď:

Dobrý den,

Vaši reklamaci jsem panu Kubátovi přeposlal. Odpověděl mi, že dělá se všema Nikonama zkušební fotku před a po čištění s naším referenčním objektivem dle manuálu při cloně F16 a vše se jevilo v pořádku. Samozřejmě se tady s aparátem zastavte, možná i s Vaším objektivem, koukal jsem, že jste fotil při cloně F22. Kolega Kubát má od pondělí dovolenou, zvládnete se tady zastavit zítra?

Děkuji za pochopení.

Jan Glassner
odborný prodejce

Sbalil jsem si tedy svou výbavu a v pátek ráno vyrazil, tentokrát tramvají, do Francouzské ulice. Pan Kubát mne ujistil, že doposud neměl žádnou reklamaci, a že senzory čistí přesně podle směrnic firmy Nikon. Jako referenční objektiv používá pevnou 50/f1.8 a clonu nastavuje f16.

Vzal si tělo s mým objektivem 17-55/2.8 a domluvili jsme se, že přibližně za půl hodiny bude čištění hotové. Nakonec se ukázalo, že to až tak jednoduché nebylo a z původních třiceti minut se to protáhlo na hodinu a půl. Pan Kubát pojal čištění velmi zodpovědně a fotoaparát mi nakonec přinesl už s nasazeným objektivem a se slovy, že nyní už tam není ani smítko.

Omluvil se mi za minulé „čištění“ a ujistil mne, že tentokrát budu určitě spokojený, protože to lépe jednoduše nejde. Při odchodu jsem měl velmi dobrý pocit. Mám rád osobní přístup a v 3K Foto jsem cítil, že ctí pravidlo „Náš zákazník, náš pán“. Přímo u Nikonu by se mi nejspíš takto hodně nevěnovali.

Senzor

Doma jsem hned nasadil sklo 70-200/2.8, zvolil clonu 22, rozostřil a cvakl modrou oblohu. Na pořízený RAW aplikoval několikrát „Auto Levels“ v Capture NX a výsledek mne velmi mile překvapil. Těch pár drobných teček nestálo vůbec za řeč a navíc se tam mohly dostat s výměnou objektivu, nebo při jeho zoomování.

Tímto happy endem tedy končí má anabáze se špinavým senzorem. Ještě mi zbývá devět bezplatných čištění a vím, že se s důvěrou na 3K Foto opět obrátím, až to bude potřeba.

 

neviditelny text

Související články:
Nikon D80 – špinavý senzor
Nikon D80 – špinavý senzor II.

Přečteno 27 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *