RC Spitfire z časopisu

Zveřejněno 25. 2. 2009 v rubrice RC Modely

RC SPitfirePůvodně jsem toto ani nechtěl blogovat, ale nakonec mi to nedá a alespoň krátkou noticku napíšu. Můžete ji vzít jako varování pro všechny, kteří by se chtěli pustit do stavby lákavě vypadajícího modelu legendárního stíhače Spitfire, který je nyní masově propagovaný na TV Nova.

Model dodává nakladatelství DeAgostini a bohužel si jej nemůžete koupit najednou, jak je zcela běžné u normálních stavebnic leteckých modelů, ale musíte si postupně nakoupit celkem 71 čísel časopisu, u kterého jsou jednotlivé části stavebnice přiloženy.

RC Spitfire

První číslo vás přijde na 49Kč, druhé číslo již na 149Kč a od třetího čísla je cena za každý časopis 199Kč. Stačí základní kupecké počty a dojdete k ceně přesahující 13 tisíc korun za holý drak modelu a pár celkem zbytečných dárků. V ceně navíc není zahrnutý ani vysílač pro ovládání modelu ani spalovací motor, bez kterého letadlo samozřejmě nepoletí.

Tyto budete mít možnost zakoupit zvlášť po získání všech čísel časopisu. Stranou ponechám skutečnost, že v době masivního rozmachu elektroletů si někdo troufne laické veřejnosti nabízet model se spalovacím motorem a jenom dodám, že jak motor, tak i vysílač patří mezi to nejlevnější možné vybavení, které lze koupit. Jeho cena však bude s největší pravděpodobností náležitě navýšena.

Ano, o peníze tu jde především. Celá akce je totiž dobrý stroj na peníze a s propagací modelařiny jako takové nemá vůbec nic společného. Pokud vás neodradí šílená pořizovací cena modelu pochybné kvality, potom by vás mohla odradit alespoň čekací doba. Přeci jenom než vyjde 71 čísel časopisu, tak to nějakou chvilku trvá. Bude-li časopis vycházet každých 14 dní, potom se bavíme o čekací lhůtě téměř 3 roky.

Není náhodou jednodušší navštívit nejbližší modelářský obchod a za mnohem nižší cenu si koupit kompletní stavebnici, kterou za pár dní složíte a můžete jít hned létat? Nejenže ušetříte nemalou finanční částku, ale zároveň nebudete trnout hrůzou, zda distributor během tří let náhodou nezkrachuje a vám nezůstanou bezcenné kousky balzy a pár plakátků, které vám budou připomínat pověstnou zkušenost k nezaplacení.

Po pročtení webu distributora zaručeně získáte stejný pocit jako při sledování TeleShopingu v televizi. Model je dokonalý, zvládne jej sestavit úplně každý a létání s ním je tou nejsnadnější věcí na světě – vždyť je to jenom nahoru, dolů, doleva a doprava. Blbost! Pokud se náhodou někomu tento model podaří sestavit (u začátečníka velmi nepravděpodobné), první let nebude mít zaručeně dlouhého trvání a s pravděpodobností hraničící s jistotou to bude také let poslední. Že se jedná o velmi reálný scénář, potvrzují diskusní příspěvky zoufalých nadšenců z Anglie, kde podobná kampaň proběhla v polovině roku 2005.

Na konec jsem si nechal dva příklady toho, jak stavba RC modelu Spitfire z časopisu také může dopadnout. V prvním případě je sestavený model bez motoru nabídnutý v aukci na ebayi s vyvolávací cenou 1 libra, která se za minimálního zájmu kupujících dva dny před koncem aukce zvedla na 1,28 libry.

Spitfire eBay

V případě druhém dokonce došlo i na montáž motoru, ale ukázalo se, že se motor není vhodný, neboť nelze zajistit jeho dobré chlazení. Celý „chladič“ je utopený pod krytem motoru a model tudíž nepoletí.

RC Spitfire

Nevím jak vy, ale já bych se této stavebnici zdaleka vyhnul. Šance na to, že model poletí, je nulová a vynaložené peníze lze utratit mnohem příjemnějším způsobem. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale pamatujte, každý svého štěstí strůjcem ;-)

Signature

Přečteno 638 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

162 komentářů u „RC Spitfire z časopisu

  1. Fanda

    Malý tip: pokud jste si koupili 1. a 2. číslo, kupte ještě 3., sestavte to podle návodu a další už nekupujte. Získáte tak aspoň zajímavý stojánek na tužky:-)

  2. Jaryn

    Vzkaz pro Radka:
    „Žhavý reportér se na to už vys..l. Radek John raději dělá kuchařku pro Lesy ČR. Pepíno Klíma už na to nemá dech. Zbýva už lapač nacistů Standa Motl.“

  3. PiNa

    Koukám, že jsem si pomohl … chodí mi maily podobného znění jako je tento a dokonce mi lidi volají o časopis na mobil. Uf, to už se potom nedivím, že se to tu prodá :-)

    Dobrý den,nestihli jsme číslo 2 spitfire,nebylo by možné ho u vás objednat spolu s číslem 3.Děkuji

  4. vitas

    Zdravim vsechny komentatory toho to letadla od firmi deagostini.Rad bych take pridal jeden.Jsem pokrocily modelar v autech.Mam 3 nitro spalovaky a rekl jsem si zkusim letadlo.
    Tak zacalo to tou zminovanou reklamou na model.Rekl jsem si zkusim to a zakoupil jsem prvni cislo.Pak jsem koupil dalsi,ale zjistil jsem,ze jsem koupil treti.{Na obale uvadej kazdych 14dni cislo,ale ve skutecnosti je to kazdy tyden jedno cislo}Co s tim?No nic druhe cislo uteklo tak kouknu na web ze si dodatecne to cislo objednam.a pak to prislo.72 cisel zhruba po 200kc.Zacal jsem tedy pocitat.Zjisteni bylo hrozive.Az 18 000kc tak to si snad delaj p…l hovada.Rikal jsem si:asi blbe pocitam.Ne je tomu tak realita je bohuzel tvrda.Jsou to zlodeji.Ale presto mi to nedalo a zacal jsem se pidit az jsem narazil na tento blog.Jak tak ctu vase komentare,tak jsem zjistil same negativa.Dalo by se to spise reklamovat jak napalit a jeste k tomu dost fikane okrast.
    Na zaver dodam:
    jestli se nekdo chytil jako ja a stale pokracuje[coz ja uz ne]tak mu prenecham za postovne obe cisla to znamena 1a3.Preji tomu doticnemu prijemnou zabavu s neletavim a dost financne drahym modelem jestli se to da tak nazvat.
    Timto vsechny zdravim.
    Vitas

  5. Luboš

    Díky za upozornění,jsem v tom za 1a2 číslo,obě přenechám.Je to jeden šmejd větší než druhej.

  6. Pavel

    Koupil sem si 1. číslo a chtěl sem si koupit druhé. Ale když sem si tohle přečet, tak sem si uvědomil že je to fakt na nic a už si to kupovat nebudu. Moc díky!!

  7. pavel

    Velmi dekuji za upozornění. Jsem modelář-začátečník a chtěl jsem časopis s díly modelu kupovat.Včas jsem se ale dostal na tuto stránku a od svého úmyslu jsem upustil. Koupil jsem si jenom 1.číslo ve kterém je třílistá vrtule s vrtulovým kuželem a pár balsových částí trupu.Myslím si že se první číslo vyplatí,protože už samotná vrtule by přišla v obchodě dráž.pavel k.

  8. aleš

    je to fakt na p..u koupil sem si 1,2,3 dil toho casopisu a chce se mi brecet 3 dil me vysel na 269kc,- kdyz sem tohle ted cetl tak uz to kupovat nebudu

  9. Pepa 57

    Jen krátká připomínka – autorovi – máš v mnohém pravdu, v jednom však NE . – že v době masivního rozmachu elektroletů si někdo troufne laické veřejnosti nabízet model se spalovacím motorem – masivní rozmach ANO, ale spalovák je o něčem jiném . A je naivní a hloupé si namýšlet, že jen elektro je to pravé a zase opačně. To mi dá za pravdu každý normální modelář. A druhá věc – zaprášilo se po prvních číslech ? Proč by ne . kužel a vrtule za 49 .- ? To ani v Honkongu neprodávají. a k jinému článku – o levném dmychadle za 35 USD – není levné je drahé tak jak normál. Levné dmychadlo jsem koupil já – Lipol 3S1100 + 2 x 30A regulátor + 2 x 65mm EDF + nějaké hlouposti za 1100.- nákup samozřejmě v honkongu

  10. PiNa

    Pepa57 – spalovací motor pro úplného začátečníka rozhodně vhodný není, za tím si stojím. Že elektropohon časem spalováky z běžných RC modelů vytlačí, za tím si stojím taky. Ale je to Tvůj názor a je fajn, že jsi se tu o něj podělil. Díky. M.

  11. jirka

    Skvělý článek ale nemusíte zoufat, protože podobný model se zatahovacím podvozkem je na netu k máni také a vyjde bez příslušenství za poloviční cenu

  12. spit

    je to super napad, casopis vyprodanej, vsichni to kupujem! kdy budete rozesilat 4.a 5. cislo?

  13. Jarda

    No vidim ze tu je jedna strana barikady,je to jak v politice jeden hlasa a ostatni kyvou,jeden rekne ne a vsichni kyvou ne a opacne,mimochodem tohle bude vychazet 71 tydnu coz neni urcite jak tu nekeri hlasaji 3 roky,urcite ma zakladatel toho fora pravdu o tom ze model je predrazeny a  jaXe rika penize jsou az na prvnim miste,kazdy nejak ojebava,ale na druhou stranu nechat se ovlivnit nejakym prispevkem z aukra atd,to muzu rict o vsem ze je na kdyz na aukru o to lidi nemaji zajem a nenabizi vic jak libru za naky zbozi,je to jen tupy fakt co nekomu nahral vodu na mlyn,osobne jsem videl zase hodne povedene fotky toho modelu a nebyl naprodej,takze predhodit davu neco co se zrovna hodi nekomu a  tvrdit ja je to spatne je trochu zcestne,kdyby vydavatel delal neco co nefachci urcite by nefungoval tak dlouho jak funguje a kolekce by nemela takovy uspech,jinak ,kazdemu pripada propit a  prohulit 2 litry mesicne jako normalni ,ale kdyz nekdo chce investovat jinak tak ma byt hnet tupa ceska hlava?,kazdy ma sve nadseni a nejaky momentalni cil pro ktery se nadchne at stoji co stoji,kazdy ma na to pravo ,tak proc jim to brat ne,jinak zase treba pro zmenu zkuste cist fora nadsencu,snad se budete divat na vec z nadhledem a ne hned toto odsuzovat,tak zdar

  14. PiNa

    Pro Jardu: Nikomu nic nevnucuji, i to bylo napsané v článku, že každý je svého štěstí strůjcem. Pokud chce někdo na model čekat v nejlepším případě rok a půl, zaplatit za něj 3x víc, než je cena srovnatelného modelu, který je navíc dostupný IHNED, tak je to čistě jeho věc.

    Hlavním smyslem mého článku bylo upozornit lidi na to, že na model si počkají, že za něj zaplatí zbytečně hodně peněz, a že to model není vhodný pro začátečníka, protože v TV to bylo podáno přesně opačně (klamavá reklama?).

    To je všechno, netřeba za tím hledat nic víc.

  15. Jarda

    njn,model je skutecne na splatky a jak je neco na splatky tak se to preplati,skutecne zrucna lama to postavi ale urcite ztim greenhorn nepoleti jak s hazedlem ,neni to pro \zacatecnika,idealni volba je si koupit nejaky hornoplosnik mezi tim a  naucit se zaklady a roztriskat nejaky ero za 1500, volba koupe rc soupravy nakeho 4-6 kanalu uz na trening a yaroven na spita,jinak model urcite neni spatny,modely v roysypu jsou urco ceneny jinak nez nejaky polystyrenovy vylisek, co dnes nevyrabi vietkong? z RC setu a draku 90%,tak zdar :-)

  16. Alex

    Já si myslím že tento komentář je zbytečný i celá tahle stranka.Spitfire je úplně normalní letecký model za pár tisíc a kdo píše že je za desetitisíce tak je to úplná blbost.Tak se zkuste podívat na tvůrce co to vymysleli.Spitfire dosáhne stejnou cenu kdyby jsme si koupili ho v celku.PROSTE RIKAM ZBYTECNE!!!(ZRAR)

  17. Alex

    Tak mi reknete jak vite ze to bude stat tolik penez?Hele ja chapu ze si delate svy,ja taky a taky si myslím svy,ale proc by davali do casopisu díle ktere dosahnou ceny 13 tisíc????BLBOST(ZDAR)

  18. PiNa

    Alexi, stačí selské počty a přečíst si na webu distributora, že jednotlivé části na stavbu modelu budou přílohou 71 (v reálu snad 73) čísel časopisu. Při ceně minimálně 200Kč za číslo je výsledek zcela jasný – minimálně 14 tisíc korun. Pokud jej koupíš v celku defakto „hotový“, zaplatíš polovinu. To jsou fakta, žádné blbosti, nebo sdnad výmysly.

  19. TOMAS

    Tak vám moc děkuji už mám 7 čisel cca za litr chtěl jsem něco dokazat a postavit ho a tedˇ nevim poradte (PiNa)dik moc

  20. PiNa

    Pro TOMASe, samozřejmě můžeš pokračovat a stavět dál, ale já bych na Tvém místě oželel raději 1000Kč a další čísla už nekupval. Stále lepší „zahučet“ litr než 13 litrů. Ale konečné rozhodnutí je jenom na Tobě.

  21. Jarin

    Tomasi,je to ciste tva vec ci to postavis ,neni to zrovna mala investice ale je rozlozena tak zas tak neboli,tady si ovlivnen odpurci,asi bys mnel zajit na opacne forum,tech kterym cena nevadi,jsou ochotni investovat a STAVET model,jinak jestli chces hned jen litat tak si kup rovnou polotovar,nekteri tady mluvi jen o litani ale neberou v uvahu ze jsou lidi co chcou stavet a ne jen pouzivat,byt modelar a nebo spotrebni uzivatel jsou dve veci,nekdo by se na to mohl vys.. ale nekdo to proste chce stavet,ja chci postavit tak stavim a je mi jedno tech penez a zadruhy ,mam to z polska a tam mne to vyjde na 10k :-) tak zdar

  22. HEHE

    HEHE MASLA JA HO ODEBIRAM..A NEVADI MI CENA MAM NA TO NEJSEM TROSKA JAK VY CO RENCATE O KAŽDOU KORUNU..A NAVIC I KDYŽ BUDE MODEL ŠPATNY TAK CO KOUPIM SI NOVY PĚNĚZ JE VŠUDE DOST JEN VĚDĚT JAK NA NĚ..ASI TAK..

  23. TOMAS

    Diky JARINE tohle je nejspiš ten spravny duvod proc ho stavět.Ale nemuzu sehnat 5 taže zatim stojim presto dekuju Tomaš

  24. jasan

    pokud chce někdo stavět může koupit jen plánky, nebo modely které jsou hodně rozpracovány.když chce hned někdo lítat tak má také možnost.proto se mi možnost postupného dokupování drahého a ne moc dobře dílensky zpracovaného modelu jeví jako nejhorší možná.a pro Tomaše,když zajdeš do nejbližší modelářské prodejny vždycky se najde modelář kterej ti pomůže a poradí.se mnou to tak bylo a do dneška si chodím pro rady.poznáš nové lidi a naučíš se toho asi víc než v tomto časopise.ahoj

  25. Fasa

    Ahoj. Rozhodne tady ma kazdy nejaky kus pravdy. Jen Vam reknu tohle: proste muj osmilety syn mel prani si to postavit. Treba to dopadne spatne, cena je opravdu vysoka (nektera cisla blya i treba za 270 Kc), nicmene – kupujeme a stavime spolu. Synek pomaha, vidi jak se to dela, stavi, vidi, jak to roste a ma z toho velkou radost a doslova tim zije. Takze – my stavime a chceme dostavet do konce (no prece nemuzu davat synovi takovy priklad, ze ve ctvrtine prace se na to vykasleme). Dam Vam potom vedet, jak to cele dopadlo :) Preji hezky den.

  26. Vaasek

    Jsem hloupej a kupoval jsem si to a nemám na zaplacení složenek. A mám to doma rozestavěný.

  27. venca

    jeste mi neprisla 14ka… uz jste to rozesilali? a kolik stoji motor? diky za odpoved ps: jste dobry

  28. Petr

    Trochu tomu rozumím, modelařím již od r.1957, Rc modely jsem provozoval ještě s elektronkami, pro začátečníky je toto úplný nesmysl. Kdo chce RC model ať si koupí nějaký plasťák, nejlépe z EPP asi elektrovětroň nebo malý hornoplošník. Mám 4 vnoučata vím o čem je tato akce – využívání lidské důvěřivosti, česky podvod.

  29. Stefan

    Zdravim.
    Přesně, jak uvedli Pepa57, Jarda a Jarin, názory jsou zde opravdu zajímavé, z obou stran barikády. Ovšem mínění,že každý kdo koupil, je tupá česká hlava, zaslouží pár facek. Nevím do jaké míry má autor zkušenosti s vydavatelem, dosilatelem a dalšími kolekcemi od této firmy. Sám jsem si kdysi (cca. 3 roky nazpět) od této firmy pořídil model Subaru Impreza WRC. Zde jsem měl zprvu trochu obavy, jak ona kolekce dopadne. Ovšem na konci, když už model jezdil jak se sluší a patří, v zásobě mnoho „tunningových“ dílů, ze mě obava spadla. Mimo jiné se stalo i to, že mi přišel jeden díl trochu pozměněn (tunningová kola – silniční pneumatika má mít jiný ráfek než pneu na šotolinu – silniční pneu přišla, ale se „šotolinovým“ ráfkem), bez problémů a s omluvou mi byl zaslán správný díl, takže absolutní vstřícnost a ochota.
    Tedy si každý přeberte, jak chcete, ale nesolidnosti firmy DeAgostini bych se neobával…
    Zdravím a pozdravuji a RC zdar.

  30. Pavlos

    No, auto a letadlo, v tom je trochu rozdíl. S autem jedeš a jedeš a jedeš. Ale s letadle musíš vzlétnou a udržet ho ve vzduchu. A o to jde.
    Možná pro neznalého je to dobrá pomoc co se týče stavby, ale soudnej člověk si to spočítá a zjistí, že se to finančně nevyplatí. Ani časově. Jsou mnohem levnější a rychlejší způsoby jak začít.

  31. lubo

    Ahoj modelaári aj nemodelári. Naozaj dík za tento článok. Dnes je táto reklama u nás v telke. Tieš som rozmíšlal to kupit.Povedal som si ak všetky čísla budu stát ako prvé 1 euro nech ich je 20 je to len 20 euro. Pre zábavu na zimu v pohode od nudy ked sa vetšinou neda lietat /som modelár / pomali stavat atd. Ale to čo som si prečítal tak to teda nie. Za tie prachy a čas mam doma do vagona činskych volovin ktore budem s usmevom na tvári rozbijat kazdy den. Dakujem modelári aj nemodelári za toto info. Lubo

  32. Tomáš "KOSATKA"

    Mal som v pláne si to kúpiť. Ale uvádzacia cena sa mi aj tak zdala privysoká. A ak by som mal za takú s prepáčením SRAČKU vyhodiť približne 648 €. A to som počítal 9×72. Mám síce iba 12 rokov ale mám pár pekných modelov ktoré majú hodnotu o polovicu nižšiu ako toto.

    Ďakujem, že ste mi otvorili oči !

  33. janek

    diky za varovanie ale uz som stihl kupit prvy diel

  34. patko

    ked si to objednam tak to budem mat lacnejsie

  35. roman

    Priatelia, kupil som si prve cislo s tym ze:
    1. trojlista vrtula je pekna dekoracia na mojom pracovnom stole
    2. da sa krasne pouzit v spitfiru od Astry (Scorpio) s ktorym lietam (stal £80)
    v zivote ma ani ma nenapadlo si kupovat 71 cisiel :)
    zdravim, modelar Roman

  36. patko

    ja si kupim vsetky diely a na konci vsetkich dielov bude motor a ovladac tak zatial nemam skladat lietadlo? mam ho skladat az ked budemm mat 71 dielov? a dali bi ste mi stranku gde sa objednavaju casopisy spitfire

  37. Rado

    Tiež som neodolal a kúpil som si 1. diel.A prečítal som si všetko-aj malým písmom-aj ich stránku.Vychádza to cca 650€ (19500 Sk)bez motora a RC+ 1,5 roka čakania. Trochu dosť.Stačí si otvoriť napr.http://www.rcm-pelikan.cz/….

  38. Peto

    Tiez som si kupil prve cislo. Po rozbaleni som si precital vsetko co bolo pribalene a vydavatel tam prilozil aj letak ze spominane lietadlo nieje hracka!!!!!!! Je urcene pre modelarov starsich ako 16 rokov. No ta cena je trochu prehnana ale povedzme si otvorene v dnesnej dobe kto kupi decku hracku za cca 160Eur co som pozeral na nete. Nechcem tu nikoho obvinovat a ani chvalit ale nech sa kazdy rozhodne sam ci si to kupi alebo nie.

  39. tino

    ja sem kupil vsech 71 dilu od distributora taze mam vsech 71 dilu
    a nevim kde mam kupit motor a ovladac a kolko to bude atat ???

  40. patko

    da sa objednat tuna casopis spitfire?(pina)

  41. PiNa

    Patko: Nedá. S firmou, která časopis vydává nemám já ani moje stránky nic společného. Pouze jsem svým článkem upozornil na to, že Spitfire z časopisu rozhodně není tak super, jak se nám reklama snažila namluvit.

  42. Jozef

    Tiez som si kupil 1. diel (to bolo zaroven posledne cislo ktore som si kupil). Kontaktoval som aj SR distributora ohladom objednavania, zliav a pod. Zial ho dokonca ani nevedia dorucit na moju adresu a to byvam priamo v Kosiciach a stanok v ktorom som kupil zmienene 1. cislo je „coby kamenom dohodil“. Davat teda tyzdenne 10.50 EUR v stanku je dost mimo.
    Na jednej strane je to nesmierne predrazene. Na druhej strane stavebicu Spitfire v rozsype som nikde nenasiel (niekolko dni hladania na forach a webshopoch). A myslim ze aj ludia v Deagostini to velmi dobre vedia a preto si mozu nasadit cenu aka sa im paci…
    Ak si chce niekto postavit „Warbirda“ z rozsypu, jedine co som nasiel je Mustang P-51 od SIG-u. Njdete aj na rcm pelikan. Cena je smiesna a kvalita vysoka/overena.

  43. Marcik

    Cawte teraz na SR frcíí reklama na toho spitfire aj som myslel ze to bude realne a tak som nieco chcel zistit na nete ale som zistil ze to je podvrh tak ludia nekupovat !!!

  44. patko

    a preco to neni super lebo to je zli lietadlo (pina)?

  45. patko

    ale je to na ovladanie litadlo a dostanem na konci vsetkych dielov motor? (pina)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *