Amazon Kindle 3 – převod PDB do MOBI

Zveřejněno 6. 3. 2011 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Jako bývalý palmista (Tungsten T3) mám doma rozsáhlou sbírku knih ve formátu PDB, se kterými si Kindle 3 napřímo bohužel neporadí. S některým PDB soubory si dokonce neporadí ani oblíbený konvertor Calibre, a tak mi nezbylo, než přijít na způsob, jak PDB soubory převést do formátu MOBI, který již Kindle 3 bez problémů věrně zobrazí.

Na začátek by bylo dobré předeslat, že na následujících řádcích popisovaný postup pro převod souborů v PDB do formátu MOBI určitě není jediný možný. Splnil však moje kritéria (potřebné programy musí být k dispozici zdarma, převod do MOBI musí být stoprocentní) a tudíž jsem již po dalších možnostech převodu dál nepátral. Máte-li jiný oblíbený postup, můžete se o něj podělit v komentářích.

Nejprve je potřeba převést knihu v PDB do nějakého rozumnějšího formátu, se kterým si již bez problémů poradí například program Calibre. Pro tento první krok se mi nejvíce osvědčila aplikace ABC Amber Palm Coverter, která je nyní ve verzi 2.04 k dispozici zcela zdarma a s jejíž pomocí během několika kliknutí myší korektně převedete PDB například do formátu RTF. I když máte k dispozici 12 různých výstupních formátů, při následujícím převodu do MOBI v Calibre mi jako zdrojový formát nejlépe vyhovoval právě formát RTF.

Download “ABC Amber Palm Converter 2.04”

abcpalm.zip – Staženo 15843 × – 1,28 MB

Stáhněte si tedy program ABC Amber Palm Converter 2.04 a nainstalujte jej. Není to nic obtížného, stačí spustit .exe soubor z archivu a potvrdit adresář, do kterého se program nainstaluje.

ABC Palm Converter

Po jeho spuštění vyberte ze záložky Tools volbu Options, nebo můžete rovnou kliknout na obrázek ozubeného kolečka v horním menu napravo od červené značky.

ABC Palm Converter

Nechcete-li mít na každé stránce převedené knihy informaci o tom, z jakého souboru pochází, a že bylo použito programu ABC Amber Palm Converter, potom upravte menu Options podle přiloženého obrázku. Zrušte zatržení u položek Include Palm InfoAdd Amber Line.

Rovněž si povšimněte rolovacích menu pro výběr znakové sady Charset a výběr kódování Encoding. U většiny převáděných souborů je můžete ponechat ve výchozím stavu. Pouze v případech, kdy naleznete v převedeném souboru „ufony“, je dobré zvolit napevno znakovou sadu EASTEUROPE_CHARSET a kódování UTF-8 nebo Win1250.

ABC Palm converter

V tuto chvíli máte všechna potřebná nastavení hotová a je možné přistoupit k vlastnímu převodu. Vraťte se do výchozí obrazovky programu. Nejprve klikněte na tlačítko Open a vyberte soubor v PDB, který chcete převádět. Potom z nabízených výstupních formátů zvolte RTF a stisknutím tlačítka Save As a potvrzením názvu ukládaného dokumentu převod dokončíte. Chcete-li převádět více souborů současně, využijte tlačítek Open FolderSave Folder.

Máte-li v menu Options zaškrtnutou volbu Open Document After Conversion, automaticky se spustí program asociovaný s koncovkou .RTF a vy tak můžete překontrolovat, zda při převodu nedošlo k chybě. Tato možnost přijde vhod při „ladění“ správného nastavení parametrů převodu. Při převodu více souborů najednou je lepší ji vypnout.

Vygenerované RTF soubory zbývá ještě nahrát do programu Calibre, následně je převést do formátu MOBI, odeslat do čtečky Kindle a číst a číst…

Signature
Seznam všech článků o Kindle 3 na PiNa.cz

Přečteno 1 072 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

44 komentářů u „Amazon Kindle 3 – převod PDB do MOBI

  1. thr

    Fakt je, že Calibre z nějakého důvodu opravdu nepřečte relativně dost PDB. Já to vyřešil programem Stanza – načetl zatím všechny ty, které Calibre nechtěl, a pak se v něm dá export do EPUB či Mobi, se kterým již Calibre problém nemá.

  2. Vigo

    Je nějaká možnost to převést hromadně? Nedovedu si představit ručně tímto způsobem převádět celou knihovnu.

  3. PiNa

    Vigo: Osobně jsem to nepotřeboval. Já mám knihovnu v PDB a do MOBI si převádím jenom knihy, které v danou chvíli čtu. Obvykle mám rozečtenou jednu beletrii a třeba několik odborných knížek, takže mi tento způsob vyhovuje.

    Jak jsem psal v článku, ABC Amber Palm Converter podporuje hromadný převod, stejně tak Calibre převede dávkově více souborů v RTF do MOBI. Takže se nabízí řešení s pomocí AAPC převést všechny knihy do RTF (najednou, nebo po částech) a poté v Calibre (najednou nebo po částech) z RTF do Mobi.

  4. thr

    Já bych ještě dodal, že Calibre většinu PDB souboru (možná až 90%) převede v pohodě sám, takže lze nasázet PDB rovnou do něj a pak udělat dávkově. Ty doplňkové postupy, jako zde popisuje PiNa anebo já s využitím Stanza jsou nutné jen na poměrně malé procento zbylých knih, kde se něco nepovede…

  5. MozziM

    Ja jsem tenhle nápad uvítal, protože bojuju s tim, že když načtu pdb do Calibre, tak mám z čestiny sypaný čaj :(

  6. thr

    Mozzim – ad rozsypaný čaj: musíte v Calibre v nastavení převodu z PDB nastavit kódovou stránku. Dáte-li do patřičného políčka hodnotu windows-1250, tak většina PDB „toulajících se po netu“ bude převedena dobře.

  7. PiNa

    Tome, myslím, že ani toto u některých PDB nepomohlo. Respektive jsem měl v Calibre kódování nastavené správně a stejně byl v MOBI rozsypaný čaj.

  8. thr

    Martine, nakonec je to vždycky o procentech :-) A jestliže odladím Calibre tak, že odhadem 95% PDB zkonvertuje v pohodě sám, tak mi to přijde fajn – neotvírám žádný další software, jen hodím do Calibre a je to. A těch pár problémových knih holt udělám jinak, třeba tak, jak píšeš v tomto článku anebo pomocí aplikace Stanza…

  9. Mard

    Dobrý den, měl bych jeden zapeklitý dotaz. Vstupní kódovou stránku to načte dobře, většina PDB je v šíleném Windows-1250, ale jak ABC Amber donutit, aby to uložil jako Unicode UTF-8 pro Kindle? Ukládá to stále ve Win-1250 a musím to pak ještě jednou v psPADu měnit kódovou stránku.

  10. PiNa

    Mard: Podle mého by mělo stačit po načtení PDB do Amberu, jít do Tools -> Options a tam v záložce General nastavit Charset a Encoding podle svých potřeb.

  11. joachym

    prosimvas mam nejnovejsi verzi calibre a tam proste NENI moznost nastaveni kodovani jak rika thr. nevite poradit ?

  12. PiNa

    joachym: Co si třeba zkusit stáhnout nějakou starší verzi, která umožňuje změnit nastavení kódování? Nebo použít návod v tomto článku a Calibre použít jenom pro převod RTF do MOBI?

  13. Radekbook

    joachym: Co si třeba zkusit stáhnout nějakou starší verzi, která umožňuje změnit nastavení kódování? Nebo použít návod v tomto článku a Calibre použít jenom pro převod RTF do MOBI?

  14. Vlasta

    Teď jsem to zkoušel, nejjednodušší je přejmenovat koncovku pdb na prc, popřípadě na mobi, čtečka to sežere a vše se krásně zobrazí :-)

  15. Honza

    Re Vlasta, mně to nefunguje. Pořád tam mám klikyháky a kdyby to bylo tak jednoduchý jak píšeš, neřešilo by se tady a třeba v Calibre.

  16. lala

    Ahoj,
    návod super, pdb do rtf převedu bez problémů dle návodu. Žádné ufony nemám. Když ale pak nahraju ten rtf soubor do calibre, výstupní formát dám mobi – je text plný „ufonů“ místo těch našich skvělých písmenek s háčky :) může mi prosím někdo poradit, co mám kde jak nastavit, abych mohla začít číst v kindlu mobi formáty bez změněných českých znaků na patvary? koukala jsem, ale v nastavení u výstupního formátu v mobi nemám možnost upravit kodovani?
    je fakt, že pdf v kindle není na čtení moc příjemné… mluvím tedy o delších textech.
    předem děkuji za rady :)

  17. Amy

    Mně se také nejvíce osvědčilo 2epub. Stačí tam přímo změnit místo epub na mobi. A na Kindlu 3 se mi to zobrazilo bez problému s veškerou českou diakritikou. Calibre se mi celkově neosvědčila, ať už jsem převáděla pdb rovnou do mobi, anebo až z rtf. Ten 2epub je nejrychlejší a nejspolehlivější cesta.

  18. Filip

    doporučuji v ABC Amber Palm Converter nepřevádět do RTF, v Calibre jsou z toho při převodu na MOBI ufoni. Zvolte LIT, s tím si Calibre umí poradit bez problémů.

  19. Petr

    Ahoj, taky jsem bojival s těmi „paznaky“, v novém Calibre není kódování Win-1250, ale je tam cp1250. A konverze probíhá krásně rovnou z forámtu pdb. Ještě jsem nenarazil na žádnou knihu, kde by to nešlo.

  20. PiNa

    Lucka: Zkuste výše popsaný postup s ABC Amber Palm Converterem. Ten mám vyzkoušený a funguje k mé plné spokojenosti.

  21. RUMcajs

    Procetl jsem si predchozi reakce a stale se mi nedarilo nastavit spravne diakritiku.

    Nakonec pomohl nasledujici freeware:
    http://www.slunecnice.cz/sw/simple-palm-doc-konvertor/

    Otevrel jsem .pdb, zvolil vstupni a vystupni kodovani „Central European Windows“.
    Prevedl, zkopiroval do schranky a vlozil do noveho .txt souboru.

    Ukladani pres rozhrani SW se mi nedarilo.
    S .txt uz si Calibre poradi bez problemu.

  22. karm

    Souhlas s Petrem (a díky), v Calibre je třeba nastavit cp1250 – Převést knihy / Vzhled a chování / Kódování vstupních znaků. Jde to v Předvolbách nastavit i jako výchozí, aby se to nemuselo nastavovat pokaždé. Netřeba jiné programy. Calibre má dokonce Prohlížeč e-knih, kde se to dá okamžitě po převodu zkontrolovat.

  23. Trendis

    koncovku pdb stačí opravit jen editací názvu z .pdb na .prc

  24. Frank

    Ahoj, zaprvé stokrát dík! Jsem jen „uživatel“ PC, takže žádný „ajťák“. Ale přesně tohle jsem potřeboval. Mám v PC stažených několik super knížek právě v PDB a jako majiteli Kindle Touch 3G mně to pochopitelně nevezme. A teď ten dotaz: Bere to celkem 7! formátů, mezi nimi PDF,TXT, HTML a DOC. Všiml jsem si, že Export je možný i do těchto čtyř uvedených. Lze to tedy takhle už rovnou použít do mé čtečky? Velikost písma si v MOBI mohu navolit přímo ve čtečce, ale ostatní formáty? (PDF určitě) si musím upravit v PC (Word) – to už zvládám. Ještě tak sehnat do tohohle typu čtečky češtinu. Zatím jsem ji nikde nenašel. Údajně jí ještě nikdo nevytvořil.
    Díky, Frank

  25. Peggy

    Ahoj, jste borci!!! Zejména příspěvek od Radekbook s odkazem na http://www.2epub.com/ mi konečně vyřešil problém s mými soubory pdb a zase mohu v klidu číst :))

    potřebovala jsem to do txt, neb v navigaci mám ebook, ale jinou koncovku nesežere a nijak jsem to do txt bez „ufonů“ nemohla dostat

    ještě jednou díky!!!

  26. Tom

    No sláva, 3x hurá! 2epub opravdu funguje bezchybně a bleskově. Fuj Calibre. Díky Radekovi Bookovi!

  27. minka

    Tak mi to zabralo půl dne. Vůbec mi žádná z těchto rad nepomáhala k odstranění „ufonů“. Už původní soubor byl asi hodně „přeupraven“. Nakonec z PDB přes Amber palm do PDF, změněno kodovaní jak v APC tak v Calibru a vyšlo to!

  28. raada2

    Jake je prosim dnesni heslo pro neee.cz??

  29. hm

    přesně stejný problém, běžné programy nic nesvedly, chybí ž a š, ačkoliv tam jsou.. nakonec upload přes 2epub.com a kodovani E.Europe rovnou do amazon formatu. Funguje jak ma.

  30. kinzig

    Příspěvek od : karm z 29. 12. 2012 11.51 okamžitě vyřešil převod všech PDB do Mobi, takže žádné další programy nejsou třeba. Škoda, že tak zapadl a už se zase dále řeší, že chybí ž a š.

  31. chadza

    Souhlas s příspěvkem: kinzig
    3. 3. 2014 20.55

  32. Phorbo

    Díky Pinovi. Snažil jsem se dostat Ubika od Dicka z pbd do mobi a trvalo to priserne dlouho a pritom stacilo predelatpbd do mobi v calibre a zmenit kodovani… sam bych na to neprisel :) Ještě jednou díky

  33. janeausten

    Děkuji za 2epub.com,který vyřešil i mé problémy s š a ž

  34. Jan

    Díky Petrovi a jeho příspěvku ohledně kódování cp1250 v Calibre se mi jednoduše podařilo upravit všechny knihy ve formátu pdb.
    Díky moc!

  35. Jarda

    Mám poslední verzi Calibre, ale nevím, kde to kódování cp1250 mám najít. Za radu díky moc

  36. alena

    ma ctecka si nevi s nejakymi koncovkami….nevim ale jak prijdu na to co mohu stahovat za koncovky, ci aktualizaci pujde vse (aktualizaci ale dle nactenych rad jsem nezvladla)
    stahla jsem si knihu na ulozto, vidím,že ve slozce kniha je,ale ctecka ji vůbec neukazuje….nemohl by mi prosím někdo poradit krok po kroku jak na to (ale jsem zenska a ještě blond,takze fakt krok po kroku:-) a cesky:-)dekuji

  37. PiNa

    Alena: jaký konkrétní typ čtečky máte? Od toho se vše odvíjí.

  38. Dzordzik

    Ahoj Martine, i tento tvůj článek a hlavně komentáře pod ním byly poslední kapkou k tomu si místo Kindle koupit jinou čtečku, se kterou tohle řešit nebudu muset. Mám doma hodně rozsáhlou knihovnu, protože jsem doteď roky četl na mobilu a ani nevím proč, rozhodl jsem se si čtečku koupit. Sliboval jsem si od toho lepší čitelnost textu, větší displej, větší výdrž baterií a já nevím co ještě. Bohužel realita je (a to mám čtečku s nejlepším displejem jaký jde koupit), že i tento displej je horší na čitelnost než mobil, je větší je jenom o kousek, co je ale tragické je pomalost čtečky, jak Kindle tak té mojí a tak nějak od Vánoc přemýšlím že ji vrátím. nějak moc nevidím nic z těch výhod pro kterou jsem si ji kupoval. možná lepší čitelnost na slunci, ale tam zase knížky nečtu, větší výdrž na baterii, jenže když čtu hlavně večer a v noci s podsvícením, tak se rozdíly oproti mobilu stírají .. Možná aspoň kdyby to celé nebylo tak tragicky pomalé. Možná je to způsobené tím, že většina knih co čtu má x moc set stránek a tak je to hromada textu a cokoli s ním trvá, od otevření, přes označování, prostě cokoli. Nic z toho z mobilu neznám. V čem je reálný výhoda že mi mobil v režimu čtení vydrží 3-5 dnía čtečka 10? Možná jsem jenom zbytečně háklivý … V každém případě na mojí čtečce se mi zatím nepovedlo najít soubor, který bych neotevřel, takže s tímto zatím max. spokojenost.

  39. PiNa

    Jirko, díky za komentář. Můžu na něj zareagovat jenom svojí osobní zkušeností. Původní Kindle 3 (nepodsvícená s klávesnicí) mi slouží neustále. Jenom bylo potřeba vyměnit baterii a dál šlape jako hodinky.

    Před čtečkou jsem četl na Tungstenu T3 od Palmu a sice se dalo, ale žádná sláva to nebyla. Kindle 3 jsem si koupil mezi prvními právě pro ten její e-ink displej a výdrž baterie. Pro oči je to téměř stejné jako čtení papírové knihy. Žádná únava, parádní čitelnost venku. Výdrž nové baterie klidně měsíc. Nikdy jsem nelitoval. Na čtení beletrie neexistuje nic lepšího. Na PDF a e-booky s obrázky, případně na knihy, ve kterých chceš listovat a přeskakovat to samozřejmě není (těm dávám přednost v papírové podobě).

    Občas musím číst některé články na mobilu a je to peklo. Proto si všechny delší textu posílám přes Push To Kindle do čtečky, do které se mi po připojení na WiFi automaticky nahrají.

    Rodince jsem pořídil podsvícenou Kindle PaperWhite a vůbec nikdo se ke čtení na mobilech nevrátil. Naopak čtou stále víc.

    Jsem asi stará struktura, ale „podsvětlený“ Kindle mě neoslovil. Jednak se nedají snadno odstranit prázdné okraje na displeji, ale i displej jako takový mi přijde „jiný“ (zubatější písmo, větší pixely apod.). Připomíná mi to první „podsvětlený“ Game Boy Advance SP, který používal podobnou technologii osvětlení displeje a taky mě nenadchnul.

    Co se týká rychlosti, nepozoruji na stařičké Kindle 3 žádný problém. Na čtení úplně v pohodě. Jasně, když je venku zima, tak dochází ke zpoždění, ale to je dané technologií. Knih tam už pár stovek mám, čtu jak klasickou beletrii (cca 500 stránek), tak i velké romány (cca 1000 a více stránek) a nikdy jsem problém neměl.

    Takže jak vidíš, za mě oba palce nahoru a neměnil bych. Ale jak říkají Amíci – YMMV ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *