Čtečka Kindle – náhodné restartování a zatuhávání

Zveřejněno 11. 5. 2016 v rubrice Ze života

Amazon Kindle 3Po letech spolehlivého provozu se mi začala čtečka Kindle od Amazonu zcela náhodně restartovat. Nepravidelné restarty čas od času doplnilo úplné zatuhnutí, kdy pouze svítila zelená kontrolka a pomohlo až úplné vybití baterie. Recyklace nakonec nebyla nutná, po otevření čtečky byla příčina obratem odhalena.

Pro náruživého čtenáře elektronických knih není nic nepříjemnějšího, než když se mu uprostřed čtení čtečka Kindle náhodně restartuje. O obsah sice nepřijde, restarty na soubory nahrané ve čtečce nemají žádný vliv, ale počká si tak 2-3 minuty, než po restartu čtečka plně naběhne a on může ve čtení pokračovat.

Bavilo mě to týden. Nutno dodat, že kožené pouzdro od Amazonu (nechvalně známou příčinu restartů) nemám. Když se situace zhoršila natolik, že i zapnutí čtečky bylo malou ruletou – občas naběhla hned, občas se obratem po zapnutí restartovala a někdy jste si mohli šoupátko pro zapnutí ušoupat a nic, vůbec nenaběhla – rozhodl jsem se ji recyklovat a místo ní si pořídit Kindle Paper White s podsvícením. Klávesnici jsem stejně používal jen velmi sporadicky a aspoň bych se mohl zbavit lampičky Might Bright XtraFlex 2.

Byl to dotaz mé ženy, „A opravit jsi ji zkoušel?“, který mě přiměl k tomu, abych čtečku rozebral. Nic jsem si od toho neslibovat, protože žádné snadno opravitelné, nebo vyměnitelné součástky (kromě baterie) pod zadním krytem nejsou, ale za pokus to stálo.

Odstranění zadního plastového krytu není nic těžkého a obvykle si vystačíte s delšími nehty, nebo s ostrým nožem. Při použití nože je potřeba postupovat maximálně obezřetně, abyste se po jeho případném vysmeknutí z drážky nepořezali, nebo si nenávratně nepoškrábali zadní kryt. Ideální je začít od levého, nebo pravého horního rohu. Do sotva viditelné mezery mezi krytem a čtečkou opatrně zapíchněte nůž a jeho natáčením “vycvakněte” kryt z několika plastových úchytek, na kterých drží. Takto postupujte po jedné a potom i po druhé boční straně. Nakonec kryt zvedněte a vyhákněte z úchytek ve spodní části. Pokud kryt nepůjde snadno zvednout, je to způsobeno tím, že drží ještě na dvou úchytkách v jeho prostřední části. Stačí použít hrubší sílu.

Uvnitř Kindle 3

Naděje na opravu svitla ve chvíli, kdy po odklopení spodní části zadního krytu na stůl vypadl malý černý šroubek. Byl to jeden ze šroubků označených na přiložené fotografii šipkami. Jak se stalo, že došlo k jeho vyšroubování, nevím, ale i všechny ostatní označené šroubky byly povolené. Některé více, některé méně. Bylo tedy jen otázkou času, než by došlo k jejich úplnému vyšroubování.

Měl jsem velké štěstí, že volně se pohybující kovový šroubek nezpůsobil zkrat a vážnější poškození desky se součástkami. Po jeho našroubování, dotažení ostatních šroubků a vrácení zadního krytu zpět se po chvilce napětí čtečka rozběhla zcela bez problémů a od té doby nedošlo k jedinému restartu, nebo zatuhnutí.

Jste-li také majiteli dnes již obstarožní čtečky Kindle 3 s klávesnicí, raději si preventivně zmíněné šroubky překontrolujte a ty uvolněné dotáhněte. Předejdete tak potenciálním problémům, které mohou vyšroubované a volně se pohybující šroubky způsobit.

Signature
Seznam všech článků o Amazon Kindle na PiNa.cz

Přečteno 117 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *