SR-71 Blackbird – Albuquerque Center

Zveřejněno 9. 11. 2021 v rubrice Letadla

Na doporučení jsem si pořídil knihu plukovníka Donna A. Byrnese, Blackbird Rising: Birth of an Aviation Legend z roku 1999. Čte se jedním dechem a najdete v ní i historku o tom, jak řídící středisko letového provozu v Albuquergue do poslední chvíle zapíralo havárii SR-71A v Novém Mexiku.

SR-71 Blackbird Rising - Birth of an Aviation Legend

Blackbird Rising: Birth of an Aviation Legend

Plukovník Byrnes se při vývoji Blackbirdu jako letecký inženýr věnoval především testování senzorů a letovým zkouškám SR-71 a ve své knize srozumitelně popisuje celý proces vývoje včetně mnoha technických podrobností a nechybí ani jedinečné historky a zajímavosti, které jinde nenajdete. Jako například ta s řídícím střediskem letového provozu v Albuquerque.

Součástí vývoje špionážního letadla SR-71 Blackbird byly i nezbytné zkušební lety, proto jsme během této vývojové fáze získali pravomoc zabavovat hlasové a radarové záznamy ze středisek pro řízení letového provozu po celé zemi, pokud tato zaznamenala cokoliv neobvyklého, co mohlo byť i jen vzdáleně souviset s SR-71 a mohlo tak přispět k odhalení tohoto přísně tajného vojenského projektu.

Současně jsme také strávili poměrně značnou dobu instruováním mnoha leteckých dispečerů a jejich nadřízených, aby se veřejně nevyjadřovali k ničemu, co mohli zaslechnout o SR-71, nebo o jeho drahách letu, které pozorovali na obrazovkách svých radarů.

Blackbird SR-71A (61-7952)

Blackbird SR-71A (61-7952)

Následující text je parafrázovaným přepisem části hlasového záznamu získaného ze střediska letového provozu v Albuquerque po havárii letounu Blackbird SR-71A (61-7952), ke které došlo během „unstartu“ jednoho z motorů při rychlosti 3.952km/h ve výšce 23.800m. Působením extrémních sil došlo k rozlomení letounu a nedobrovolné katapultáži posádky.

(Moje špatná paměť může za to, že si přesná čísla letů leteckých společností už nevybavím, ta níže uvedená nejsou ta, která byla na pásce, vymyslel jsem si je.)

Na pásce byly nejprve zaznamenané běžné rádiové hovory mezi piloty leteckých společností, kteří létali na trasách přes východní Nové Mexiko a řízením letového provozu, když tu se najednou ozvalo naléhavé:

„Albuquerque Center! Albuquerque Center! Tady je let American 20. Vysoko nad námi došlo k obrovské explozi.“

Následovala dlouhá pauza a pak se z Albuquerque Center ozval rezervovaný, ale vyrovnaný hlas: „Ach ano, rozumím, American 20, prosím, nevšímejte si toho.“

Nyní zněl hlas pilota American Airlines o poznání naléhavěji a velmi rozrušeně: „Albuquerque Center, vy to nechápete. Je to obrovská exploze, vidíme padáky a k zemi padají trosky letadla .“

Další dlouhá pauza a dispečer konečně odpověděl: „Aha, rozumím, American 20, prosím, nevšímejte si toho.“

Zoufalý pilot American Airlines rezignovaně pronesl: „Albuquerque Center, děje se tu něco strašného a raději sem okamžitě někoho pošlete.“

Další dlouhá pauza a: „Rozumím, American 20, tady Albuquerque Center, prosím, nevšímejte si toho.“

Po tomto posledním hlášení následovalo na záznamu dlouhé ticho, až se konečně ozval jiný hlas: „Albuquerque Center, tady je let United 1035, taky jsme to neviděli.“

Přečteno 621 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *