Létání v termice – 1356m

Zveřejněno 30. 7. 2008 v rubrice RC Modely

VolcanoJirka „trhač vrtulí“ Michálek se svým elektrovětroněm Volcano o rozpětí 3,7m dosáhl o uplynulém víkendu při létání v termice úctyhodné výšky 1356m. Podle jeho vyjádření to nebyl pokus o rekord, ale „přišlo to tak nějak samo“. Model byl vybavený výškoměrem/variem SkyAssistant a v současné době se jedná o nejvyšší zaznamenaný let tímto zařízením.

K vlastnímu pokusu Jirka dodává, že létal přímo nad sebou proti bílému mraku. Při létání proti modré obloze měl velké problémy s viditelností modelu. Stoupák začal točit někde okolo 250m a od 500m mu hodně pomohl zmiňovaný SkyAssistant, který nejenom že měří dosaženou výšku, ale zároveň funguje jako vario a informuje pilota o tom, zda model stoupá, nebo naopak klesá. Po dosažení maximální výšky opustil termiku řízenou vývrtkou.

Volcano - log

Další informace o tomto elektrovětroni získáte u Dalibora, který Jirkovi pomáhal s výběrem pohonu a se záletem. Jenom doplním, že celková váha modelu byla 4,7kg a vyrábí jej firma Valenta Model.

Volcano

Na přiložené fotografii je Jiří s Volcanem a mne nezbývá, než mu k dosažené výšce pogratulovat.

Při této příležitosti jsem si vzpomněl na svůj osobní rekord, který jsem loni v létě zalétl s Ocelotem E, jenž má rozpětí pouhých 1,47m. Tenkrát jsem vytočil termiku až do 376,4m. Vario jsem nepoužíval, pouze výškoměr Alti2 od Petra Sysaly.

Ocelot E Termika

Určitě bych mohl jít ještě výš, ale na obloze nebylo ani mráčku a už jsem měl velký strach, že model ztratím z dohledu. Navíc to byl jeden z jeho prvních letů a přijít hned z kraje o téměř nové letadlo, to se mi opravdu nechtělo. Během následujících čtyřiceti startů se mi tento výkon již nepodařilo překonat dokonce ani s variem.

Signature
Související odkazy:
Video: VOLCANO od Valenta Model v Alpách
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách I.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách II.

Přečteno 57 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

7 komentářů u „Létání v termice – 1356m

  1. Roman

    No tak k tomu není co dodat, jen opravdu velká odvaha, dosáhnout takovéto výsky!

  2. Anonym

    Co dodat, velký model je k takovým vytáčením vhodnější než 2m prcek a věřím tomu že kdyby tam Jirka neměl vario, tak by se tak vysoko asi nedostal, protože tak vysoko už absolutně nepoznáš jestli stoupá šnebo klesáš … ale to je spekulace. Každopádně velmi pěkný výkon a gratulujurukoutřepu :-) Volcano má i kolega z klubu a nelétá špatně, že by mě vyloženě poslalo do kolen to ne, ale je to solidně provedený solidně létající model od ne zrovna populárního výrobce.

  3. PiNa

    S tím variem je to pravda. Na druhou stranu ten můj pokus s Ocelotem začal ustředěním ve stoupáku a potom už moc řízení nebylo třeba. Jenom jsem měl oči na stopkách, abych ho neztratil z dohledu. Při těch 370m už z něho byl jenom malinkatý křížeček bez možnosti určení jestli klesá, nebo stoupá. Bylo to jako poker .. ještě chvilku, ještě chvilku …. kurňa už ho skoro nevidím … jo támhle je, tak ještě chvilku … no raději už ne :-)

  4. PiNa

    @petka: Těm 1356m se skoro 4m érem určitě výška říkáme :-)

  5. Vitoušek

    Dneska na RCEN bylo pod mrakem a letadla byla velmi dobře vidět. Sice to nebylo v termice, ale jeden let 987,5m , druhý 1103,4m. Další dva lety 800m. S cca 2m IONem.

  6. Celestyn

    Tak jsem navstivil sveho ocniho lekare a novym predpisem bezel pro bryle. A jdu do toho :-))))
    Zatim mam se svym 1,6m rytmusem necelych 600m a to uz jsem videl jen cerny krizek na pozadi bilych mraku.
    Blahopreju k rekordu a i naslednemu cerstvemu +70m rekordu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *