RM12-MX 2.4GHz FASST Modul pro vysílače JR

Zveřejněno 11. 7. 2012 v rubrice RC Modely

PCM9XII a stopkyJe dobojováno. Po předlouhém váhání a přešlapování jsem se nakonec rozhodl opustit pásmo 35MHz a pořídit si 2.4GHz systém. Následovalo další váhání nad nejvhodnějším systémem, a protože mi PCM9XII pro mé potřeby zcela vyhovuje, místo nového vysílače jsem si pořídil FASST modul a mám vyřešeno. Jednoduché to ale rozhodně nebylo.

Osobně jsem nikdy s pásmem 35MHz neměl sebemenší problém, ale při létání ve více lidech (například na svahu) je 2.4GHz systém mnohem bezpečnější. Byl to samozřejmě Dalibor, kdo mě poslední dva roky pomalu ale jistě přesvědčoval k přechodu na 2.4GHz. A tak když konečně nadešla ta správná chvíle (představa létání na svahu v Alpách s Ceresem E na 35MHz nebyla nic moc), byla Futaba a její FASST jasnou volbou. Doba je zlá, rozpočet napnutý a pravděpodobnost pořízení nového vysílače tudíž mizivá. Navíc jsem i po mnoha letech se svým JéeRkem stále maximálně spokojený. Místo investice do nové Futaby T8FG jsem se tedy vydal cestou přídavného FASST / RASST modulu pro JR PCM9XII za téměř třetinovou cenu.

Hobbico JM912

Jedná se o prověřené, spolehlivé a plně funkční řešení. V Americe je tento modul od firmy Hobbico s označením JM912 možné koupit za doporučených 239 dolarů (ve skutečnosti se dá při troše štěstí pořídit i za 179 dolarů) v Anglii se prodává ten samý modul pod hlavičkou firmy Ripmax s označením RM12-MX za cenu okolo 103 liber a v Německu jej Robbe s označením HFM12-MX prodává za 130 Euro. Hobbico, Ripmax, nebo Robbe? Na samolepce nezáleží, protože uvnitř je to vždy Futaba.

Vzhledem k situaci na celní poště a levnější ceně jsem se nakonec rozhodl pro Ripmax a pro nákup v Anglii bez cla a bez placení výkupného České Poště (v té době jsem o Robbe modulu ještě nevěděl). Na dotaz RM12-MX mi Google vyhodil stránky firmy Slough RC Models, která na první pohled vypadala seriózně. Mailem jsem jim poslal dotaz na poštovné do ČR. Během 4 hodin dorazila odpověď, že posílají doporučeně letecky za nějakých 13 liber. Bylo to sice trochu víc, než jsem z Anglie zvyklý, ale co se dalo dělat, byli jediní, kteří jej v tu chvíli měli skladem.

Na jejich webu jsem zadal objednávku a první nemilé překvapení mne čekalo při volbě platby. Paypal nebyl podporován a po zadání čísla kreditní karty mi systém nekompromisně ohlásil, že z důvodu bezpečnosti nezasílají na jinou adresu, než na kterou je vedená kreditní karta. Momentálně bydlím na druhém konci Prahy, ale objednávku jsem i tak odeslal a v poznámce k objednávce je poprosil o výjimku a zaslání na mou aktuální adresu. Letmý pohled na účet ukázal, že si z karty při verifikaci strhli 1 libru, takže by s platbou neměl být problém.

Následující dva dny se nic nedělo, zvedl jsem tedy telefon a objednávku zaurgoval. Chlapík na druhé straně měl tak strašný přízvuk, že jsem mu téměř nerozuměl, ale aspoň se mi podařilo protlačit k němu informaci o mé objednávce, neboť vzápětí dorazil mail, ve kterém mi s omluvou zopakoval známou skutečnost, že jejich banka při platbě kartou neumožňuje zaslání zboží na jinou adresu.

Pokusil jsem se mu v následujícím mailu vysvětlit, že mu sice rozumím, ale také že přikládám sejmutou obrazovku z internetového bankovnictví, kde je jasně vidět, že mi strhli 1 libru a tudíž že jsem majitelem této karty, a že by mi opravdu hodně pomohlo, kdyby balíček poslali na mou novou adresu. Ještě jsem mu nabídl, že pošlu faxem kopii karty, aby měl opravdu jistotu, že nejsem žádný podvodník. Všechno marně. Za dva dny dorazila odpověď v nezměněném stylu, že je to velmi mrzí, ale že je to politika jejich banky a tudíž žádné výjimky nejsou možné.

Rezignoval jsem, souhlasil se zasláním na druhý konec Prahy a už se viděl v autě, jak se hodinu šinu  krokem v zácpě přes centrum k vytouženému Ripmax modulu. Nebyla to příjemná představa, ale co se dalo dělat.

Další dva dny čekání a potom odpověď, při které jsem myslel, že mě klepne: Pane Pilný velmi se omlouváme, náš karetní systém nepodporuje vaši kartu, potažmo banku, která kartu vydala. Následovaly mžitky před očima, zrychlený tep a pocit naprosté bezmocnosti. Odevzdaně jsem se mu pokusil připomenout, že mi strhli 1 libru, tudíž systém moji kartu musí podporovat. Také jsem se pokusil vyslovit pochybnost o tom, že by Rajfka nebyla mezi bankami, které jejich systém podporuje. Opět marně. Mou poslední odpovědí bylo storno objednávky a zkušenost, že Slough RC Models již nikdy.

Nahodil jsem opět Google a tentokrát se na mne kupodivu usmálo štěstí. V mezičase Ripmax modul dorazil na sklad firmě Probuild Aircraft, která akceptovala platby Paypalem, do ČR posílala za 6 liber a modul Ripmax tak nakonec vyšel ještě o něco málo levněji než u Slough RC Models.

RM12-MX RipmaxRM12-MX Ripmax

Vyplnil jsem objednávku, zaplatil Paypalem a během tří dnů dorazila sympatická krabička uvnitř které byl on, netrpělivě očekávaný FASST modul pro vysílače JR.

RM12-MX Ripmax

Ručně psané poděkovaní za objednávku na faktuře už bylo jenom takovou milou třešničkou na dortu.

RM12-MX RipmaxRM12-MX Ripmax

Modul funguje jak má. Výrobce sice doporučuje z vysílače preventivně odstranit původní anténu, ale protože v MiniCoradu E mám stále ještě starý SPCM přijímač, nějaký čas si ji tam ponechám a budu rádio provozovat i s původním 35MHz modulem.

Co dodat závěrem, snad jen to, že to pro mne byla zkušenost, kterou jsem v Anglii nečekal. Být to u nás v naší kotlině, ničemu se nedivím, ale u zahraniční firmy, která se navíc chlubí tím, že bez problémů zasílá i do zahraničí, to bylo nepříjemné překvapení.

Signature
Související články:
JR PROPO PCM9XII a stopky na páce plynu
JRPA310 – PC Data Transfer Interface
JR 9303 – modifikace pro větroňáře
Programování JR PCM9XII nejen pro začátečníky
Praktický stojánek pro palcová rádia
Úprava zdroje k JR PCM9XII

Přečteno 96 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.

2 Komentáře u „RM12-MX 2.4GHz FASST Modul pro vysílače JR

  1. David V.

    Jaké přijímače k tomu používáš? Přímo Futabácké nebo jiné?

  2. PiNa

    Je to Futaba, takže Futabácké a chodí s tím i oranžové klony. Což je výhoda do budoucna, pokud se jednou rozhodnu pro rádio od Futaby, nebudu muset měnit přijímače (telemetrii nepotřebuju).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *