S Vikingem E do Alp na Seiser Alm

Zveřejněno 25. 6. 2012 v rubrice RC Modely

Viking 2 E RacePronájem auta 150 Euro; benzín na cestu 300 Euro; ubytování 150 Euro; dokonalé počasí a vypěstovaná závislost na svahovém létání u člověka, který doposud neuznával nic jiného než omotorované oštěpy – k nezaplacení. Takhle nějak by mohla vypadat reklama na uplynulý týden, kdy Dalibor vzal svého mazlíka na výlet na pořádný svah do Alp na Seiser Alm.

Alpy 4

Navnaděni sérií článků „S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách“ od Jirky Michálka (na fotografii) jsme se chystali na výlet již loni, ale bohužel nám to ani jednomu nevyšlo. Na letošek se pod krycím názvem „Saiser Alm-Camp“ chystala velká výprava pod vedením Pavla Baloše. Zatímco v mém případě osud opět zasáhl a místo do Alp jsem každý den dojížděl do porodnice za Štěpánkou, Dalibor řádil na svahu.

Stačil jeden telefonát, kdy mi nadšeně líčil, že něco takového ještě nezažil „Tady je to prostě dokonalý, když se to odpoledne urve, tak to jsou orgie, to je neskutečný. Zrovna před chvíli jsem vytočil stoupák 12m/s. To se mi doma ještě nestalo…“, a bylo jasné, že Jirka Michálek se při líčení svých zážitků držel ještě hodně při zemi.

K tomuto videu Dalibor napsal: Název videa je samozřejmě míněný s nadsázkou, ale ten pocit když se dají nekonečně dlouho létat horizontální kruhy na rychlosti, ten je nezapomenutelný. Přibližně po 3. hodině odpoledne se ohřátá ohromná masa vzduchu z údolí dá na cestu vzhůru a začne to správné řádění. Velmi příjemné oproti klasice na svahu je, že se to vše odehrává de fakto v bezvětří. Díky tomu je létání velmi, ale opravdu velmi příjemné. Pozdější let jsem ty kruhy protahoval až do údolí vlevo a průměr byl minimálně půl kilometru. Na to nikdy nezapomenu, to se u nás prostě zažít nedá.

Ani s přistáváním nebyl žádný problém. Dokud bylo v místě startu málo lidí, dalo se bez problémů přistávat tam, ale později se raději přistávalo na horní plošině za chalupou.

Oblíbenou kratochvílí bylo potopit Vikinga dolů do údolí.

Dalibor na Seiser Alm

Není divu, že Dalibor se svým pilotním uměním působil docela rozruch a často musel odpovídat na neustále se opakující otázky: Co je to za stroj? Z čeho je vyrobený? Jak to, že tak dobře drží rychlost? Kdo ho vyrábí? a podobně. Objevil se prý i názor, že určitě není na dovolené, ale naopak na služebně propagační cestě.

Mít v kufru pár kousků na prodej, určitě by některé prodal. Místní piloti od něho dokonce chtěli koupit jeho vlastního Vikinga hned na místě a za hotové. Při době dodání nového okolo pěti měsíců by to pro Dalibora nebyl vůbec dobrý obchod.

Signature
Související odkazy:
Létání v termice – 1356m
Video: Svahování s maketovými větroni v Lofotech
Video: Nový světový rekord v DýSingu 571,2km/h
Video: TOOL F3B – Dynamic Soaring na Rané
Video: VOLCANO od Valenta Model v Alpách
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách I.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách II.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách III.
S větroněm do ciziny, aneb kde se létá v Alpách IV
Video: F3F NYX na Rané
Video: Banánová extáze ve Wöllaner Nocku
Video: 4m Fox On The Run
Video: F3F Sting na svahu The Crest
Video: F3F NYX v Alpách v průsmyku Passo Pordoi
Video: FOKA 4 v Alpách v průsmyku Passo Pordoi
Létání v termice – 1426,5m

Přečteno 70 krát
Ke sdílení příspěvku použijte, prosím, ikony níže.
Autor příspěvku: Martin Pilný

Nikonista, který fotí letadla a RC modely. "Modelář", který nestaví a už ani nelétá. Milovník kvalitního zvuku a pisálek, co občas píše na svůj blog www.PiNa.cz.

11 komentářů u „S Vikingem E do Alp na Seiser Alm

  1. Radim

    Paráda, odpoledne si vychutnám videa.. Co to bylo za výpravu, smím-li se zeptat?

  2. Dalibor

    Trošku to poupravím.
    Náklady na hotel…120 euro
    Náklady na provoz (permice na lanovku,pívo,polívku atd) 120 euro
    Průjezd mýtem 3.5 euro a 8 euro (dvakrát)
    Ropa na cestu…40 euro v Rakousku a 2000 ještě z čech.
    Zážitek nezplatitelný!!!!
    Příští rok return :-)

  3. TomasRC

    Nedělalo ti zpočátku problém sledovat rychlého Vikinga s horami na pozadí?

  4. PiNa

    Dalibor: To měla být parafráze na známou reklamu s cenama, který jsem si vycucal z prstu ;-)

  5. Dalibor

    Asi takhle… :-) Po 150 hodinách s jedním a tím samým modelem jsi s ním docela srostlý, ale!! Prdelí bych přeštípnul pětku drát, když jsem to potápěl dolů do údolí. Dokud máš siluetu shora tak červená je výborně čitelná. Ale když to mastí dolů, tak na to čumíš zezadu a to se mi normálně klepaly kolena. Navíc jsem si pořád říkal, co když ta 2.4 má vyzařování dolů jiné, co když… :-) Asi nemá, ale je to rozhodně adrenalin. Na podzim budu mít nového Vikouška v double carbonu a s MKS servama, tak příští rok to naložím na 4kg… :-)

  6. PiNa

    Radim: Organizovali to Pavel Baloš z Prahy. Takový výlet s kamarády za tím, co máme všichni tak rádi :-)

  7. Keltek

    Z těch vidí naprosto čiší jak si to užíváte :) a jinak… lítá to parádně.

  8. Radim

    Fantastické prostředí! My moraváci jezdíme na východ, Donovaly jsou pro mne cca 4 hoďky, kopec parádní, a „pustit do díry“ tady jde taky :)) Letošní zájezd probíhá jako každý rok začátkem srpence, kdyby se chtěl někdo připojit.
    Dejte vědět, kdyby někdo zase jel a nebude mu vadit nějaký postiženec navíc..

  9. PeterTn

    Radim, daj vediet termin a kde petertrencin(at)gmail.com

  10. Radim

    Ahoj Peter, parta z Moravy jede na první víkend v srpnu do chaty Pod Magurou. Všichni více méně maketáři, ale budou sebou mít i něco do bezvětří. Já se letos bohužel nezúčastním:( Určitě si přijeď polítat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *